Titel: Gåsmamman
Genre: Drama, thriller
Premiär: 2015-11-26
Tjänst: C More

Det är med unikt innehåll som streamingtjänsterna slåss. Nu satsar även de svenska tjänsterna på att producera egna serier. C Mores första svenska urpremiär är dramathrillern Gåsmamman. Det är långt ifrån en tecknad barnsaga som titeln lätt kan associeras till. Tvärtom har Gåsmamman marknadsförts som en svensk motsvarighet till Breaking Bad där en helt vanlig människa drivs in i den kriminella världen efter att livet drastiskt förändrats.

Alexandra Rapaport Gåsmamman
Alexandra Rapaport i Gåsmamman.

Serien kretsar kring Sonja (Alexandra Rapaport) som lever ett vanligt Svensson-liv med maken Fredrik (Magnus Roosman) och deras tre barn i en charmig villa i Stockholmstrakten.

Första mötet med Sonja sker i joggingspåret – en morgonvana som hon har innan frukosten med resten av familjen. Scenerna som utspelar sig runt frukostbordet visar en helt normal familj med ungar som kivas samtidigt som de vuxna försöker pussla ihop dagen med viktiga möten och vem som ska skjutsa minstingen till skolan. Sonja är i denna stund lyckligt ovetandes om att en rad ödesdigra händelser kommer att sättas i rullning under dagen. Händelser som så småningom leder till att hela hennes idylliska värld slits sönder. Motvilligt dras hon in i en värld av organiserad brottslighet för att skydda sin familj.

Gåsmamman

Då bara de två första avsnitten av Gåsmamman släppts för förhandstittning under skrivandets stund är det svårt att bedöma om serien i sin helhet är fågel, fisk eller mitt emellan. Men baserat på de två första avsnitten går det att konstatera att det finns ett bra driv i handlingen som bjuder både på spänning och känsloladdade situationer.

Dramaturgin är dessutom effektfullt uppbyggd utifrån devisen ”less is more” – där man som tittare serveras spridda ledtrådar om vad det är som utspelas framför ögonen. Det höjer intresset ytterligare för hur serien kommer att utvecklas. Camilla Ahlgren, som bland annat jobbat med Bron och Morden i Sandhamn, har skrivit manuset tillsammans med Martin Asphaug (Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö), vilket också kan fungera som en garanti för att de övriga sex avsnitten är uppbyggda i samma anda.

Gåsmamman

Även om jag upplever att ambitionen är att hålla en hög kvalitet med snabba repliker så är det något som skaver. Det svajar lite fram och tillbaka men jag har svårt att bedöma om det har med regin att göra eller om det beror på skådespelarna. Det välskrivna manuset har säkert triggat skådespelarna till att att göra sitt yttersta, men det finns också ögonblick när det plötsligt svänger över till att replikerna levereras på ett onaturligt och överdrivet sätt och att uttrycken inte alltid känns övertygande äkta. Summerar man de två första avsnitten så är den övervägande delen ”good enough” men de mindre bra prestationerna stör helhetsintrycket. Om man bara slipat en gnutta mer i produktionen hade Gåsmamman kunnat bli ännu mycket bättre.

Betyg 6 av 10Betyg 6 av 10

Rapaport även producent
Alexandra Rapaport har många stora roller bakom sig både på scenen och i tv- och filmsammanhang. I Gåsmamman spelar hon huvudrollen som Sonja men hon är också medproducent och har varit med och utvecklat formatet som bygger på en fram-
gångsrik holländsk tv-serie. I originalserien är huvudpersonen hemmafru medan hon i den svenska versionen är yrkesarbetande revisor. Rapaport beskriver själv Gåsmamman som ”Erin Brockovich möter Breaking Bad med inslag av Sopranos”.


Stream Sverige
Läs mer i interaktiva tv-magasinet Stream Sverige – laddas ned gratis på App Store eller Google Play.