Ett sånt här monster till snöslunga lär du inte köpa i första taget. Men man kan ju drömma lite... Nedan hittar du fler realistiska snöslungor till ditt skyfflande på tomten. 
 

1. Mer kraft med bensin – Toro Power Lite ES

Toro snöslunga

Bensindrivet ger dig mer kraft och den här enstegs-snöslungan från Toro heter Power Lite ES och är en kompakt modell som väger 25 kg. Den kastar snön 7,6 meter och har en kapacitet på 499 kg/minut. Slungan har elstart.

Pris: 6 371 kronor hos CDON.


2. Tung snöslunga, 2-stegsmaskin – Stiga ST 3262 PB

Stiga ST 3262 PB

Om du är ute efter en lite kraftigare snöslunga som även kan hantera grusade ytor kanske Stigas tvåstegsmaskin ST 3262 PB kan vara något för dig? Det här är en rejäl maskin med 3,7 KW bensinmotor.

Du bör avsätta ett par timmar till att skruva ihop maskinen, och det är bra om du inte behöver göra det ute i snöoväder. Handtag, växelspak och snöutkast behöver du montera, och de medföljande anvisningarna är inte speciellt pedagogiska. Muttrarna och skruvarna som medföljer är oroväckande små, men väl på plats sitter delarna bra och vi upplevde inte konstruktionen som vek under själva testet.

När du stoppar i plastnyckeln är det bara att dra igång motorn, alternativt koppla in en elkabel och utnyttja elstarten. Sedan väljer du växel som justerar både hastighet (framåt/bakåt) och hur långt du slungar snön. Här finns 4 växlar framåt och två bakåt. Utkastets vinkel justerar du med hjälp av en vev och den här snöslungan kan med lätthet slunga snön 7-8 meter beroende på snötyp. Släpskorna gör att vi inte behöver oroa oss för att ta i underlaget när vi kör över stenplattor och grusade uppfarter, och bra att dessa går att justera efter behov.

Motorn är kraftfull nog för att klara av riktigt stora mängder snö och skruven äter sig lätt in i drivor och snöhögar som inte når över snöslungan i höjd. Vi testade även maskinen med blötsnö, något som brukar ställa till det för enklare snöslungor. Stigas ST 3262 PB hade inga problem med den extra tyngden och den klarade testet galant.

Omdöme

Stigas tvåstegs-snöslunga ST 3262 PB är perfekt till medelstora ytor, t ex större garageuppfarter, och motorn fixar stora mängder snö utan problem. Vi är lite skeptiska till hur delar av konstruktionen håller med åren men utifrån två månaders testande till och från upplevde vi inga problem varken i konstruktion eller funktion. Helt klart en kompetent slunga som är värd sitt pris.

plus

Motorn
Justerbara släpskor
Prisvärd

minus

Ganska jobbig att montera ihop
En del tveksamma detaljer i konstruktionen

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Fakta Stiga ST 3262 PB

Pris: 7 899 kronor
Motor: Bensin, tvåstegs, 205 cc
Effekt: 3,7 KW
Arbetsbredd: 62 cm
Kastlängd: 1-9 meter
Höjd inmatningshus: 50 cm
Elstart: Ja
Tankvolym: 2,8 liter
Mått: 93,5 x 71 x 72 cm
Ljudnivå: 94 dB
Vikt: 79 Kg

Köp hos buildor.se för 7 899 kronor