Titel: The 100
Genre: Sci-fi, drama
Premiär: 2013
Tjänst: Netflix

Arken, mänsklighetens sista tillflyktsort, hänger viktlöst i rymden ovanför jorden. Ombord finns 400 personer. De 400 som lyckades fly innan ett världsomspännande atomvapenkrig förvandlade den majestätiska planeten till en ruinhög. Nu väntar de på att planeten ska reparera sig själv och att radioaktiviteten ska avta, så att det blir möjligt att vända hem igen och skapa en ny civilisation.

Det är bara ett problem: Arken är bräcklig. Luftfiltreringssystemet fungerar inte, förnödenheterna är på väg att ta slut och om inte ställets kansler, Thelonius Kane (Isaiha Washington), agerar snabbt kommer besättningen att dö av syre- och vattenbrist. En enhällig styrelse beslutar därför att lasta 100 unga, missanpassade tonåringar ombord på en räddningskapsel med kurs mot jorden. Det är det eller en tur genom luftslussen för att hälsa på det becksvarta mörkret. De väljer en enkel biljett till Moder jord – vilket visar sig vara en riktigt bra idé.

The 100

Även om det bara är 97 år sedan krigen härjade på jorden, landar de snygga, partyglada tonåringarna i något som påminner om ett paradis. Gröna skogar, böljande kullar och kristallklara bäckar breder ut sig framför de 100 nya invånarna, som tackar för röda mattan-mottagandet genom att bära sig illa åt, hålla eldfester och etablera en helt ny hierarki som helt enkelt bygger på vem som kan skrika högst och slå till först.

”Vi gör vad vad vi vill!", ropar de och ylar mot himlen. Även Arken-armbanden de har på sig, som skulle hjälpa besättningsmännen på rymdstationen att pejla in när de nådde fram till jorden, bryts upp och slängs bort. Det är helt klart tonåringars värld.

En av dem som snabbt inser att livet inte är ett enda långt party, och att de tvåhövdade rådjuren och de stora havsormarna efter atomkrigen blivit en del av den naturliga faunan, är den handlingskraftiga och snusförnuftiga Clarke Griffin (Eliza Taylor). Hon bestämmer sig för att leta rätt på det nationella säkerhetscentret Mount Weather så att de kan få tak över huvudet och mat på bordet. Men så sker det oväntande, de upptäcks av Mad Max-liknande infödingar som inte är glada över att se inkräktarna. Under tiden kämpar resten av rymdstationens invånare för att överleva i trånga passager där syret långsamt är på väg att ta slut och de styrande testas till gränsen.

The 100 kan med lite god vilja beskrivas som en blandning av Flugornas herre – alltså den klassiska boken av William Golding – och tv-fenomenet Lost. Men där romanen tacklar uppehållandet av ett civilt och socialt samhälle på en ö med knappa resurser och en för alltid fram- och tillbakaböljande klasskamp, så sprakar det i The 100 bara sporadiskt till i glöden.

The 100

Merparten av tiden är serien mer upptagen av huruvida käcka Clarke ska falla i armarna på den dumdristige Finn (Thomas McDonell) eller om han väljer att hålla fast vid sin snygga teknikkunniga flickvän Raven (Lindsey Morgan). Detsamma sker då Octavia (Marie Avgeropoulos), ledaren Bellamy Blakes (Bob Morley) lillasyster, förälskar sig i en av infödingarna och förvandlar sig till en amasonkrigare. Triangeldraman är ofta seriens bensin, vare sig det handlar om ledningens utmaningar ombord på Arken, där kanslern försöker motverka synd, eller nere bland ormbunkarna där man slåss för tonårskärleken.

The 100 har också svårt med att på allvar undvika stereotyper. Teamets osäkra nörd Jesper, faller självfallet pladask för gruppens ouppnåeliga gudinna Octavia, medan den asiatiska kamraten Monty naturligvis är boss för både schack- och teknikklubben. Och så är det naturligtvis ett ständigt småjidder bland lägrens olika fraktioner, som ett sätt att behålla huvudberättelsen – om att nå Mount Weather och få resten av besättningen ned på jorden – på avstånd och förlänga den över flera säsonger. Om det sker på ett trovärdigt och elegant sätt får tiden utvisa.

Men, och det är ett kraftfullt men, The 100 är alltså fortfarande ett underhållande hantverk. Science fiction-världen har tyngd nog för att fascinera och det underliggande mysteriet om de olika stammarna och fraktionerna når mot slutet av den första säsongen nya höjder. Faktiskt i en sådan grad att man sitter och längtar efter nästa säsong. Det är dock tal om serielandskapets rostade bröd: Fungerar bra som ett litet mellanmål, men har svårt att hålla hungern borta om det inte åtföljs av ordentlig kvällsmat.

Den första säsongen av The 100 finns nu på svenska Netflix. Kanalen The CW har hunnit sända ytterligare en säsong i USA och just nu spelas en tredje säsong in som har premiär den 21 januari.

Betyg 6 av 10Betyg 6 av 10

Hyllning till kända författare
The 100 bygger på en romantrilogi med samma namn skriven av den unga Young Adult-redaktören och författaren Kass Morgan. Morgan har i en intervju bekräftat att hon gett fyra av karaktärerna i serien namn efter kända science fiction-författare: Clarke Griffin – Arthur C Clarke, Wells Jaha – HG Wells, Octavia Blake – Octavia E Butler, Bellamy Blake – Edward Bellamy.


Stream Sverige
Läs mer i interaktiva tv-magasinet Stream Sverige – laddas ned gratis på App Store eller Google Play.