Hur stora hjul behöver jag?

Precis som med andra fortskaffningsmedel är storleken på hjulen viktigt. De flesta modeller har ganska små hjul, omkring 16–18 centimeter i diameter, för att hålla nere storleken och göra dem mer effektiva. Små hjul gör att de lätt lyfter från marken när du åker på ojämnt underlag, som trottoarer, och det gör det i sin tur lätt att tappa balansen.

Små hjul betyder också att du knappt kan ta dig över några hinder. Att köra upp på en matta fungerar, men vanliga trösklar kräver övning och mycket mer än så går inte.

På sistone har det även dykt upp modeller med något större hjul, upp till 25 centimeter i diameter. Dessa klarar betydligt grövre terräng men är i gengäld mycket större och tyngre.

Här har Airwheel en fördel, då det ensamma hjulet är mycket större och därmed klarar större hinder, samtidigt som det inte gör lika mycket om hjulet tappar kontakten med marken en stund då det inte kan få hela brädan att svänga som på brädmodellerna när bara ena hjulet lyfter.

Maxvikt – hur mycket får jag väga?

Vikten är något du definitivt bör tänka på, både själva brädans vikt och din kroppsvikt. De flesta modeller klarar upp till 100–125 kilo så fungerar för de flesta, men kolla innan du slår till om du hittar ett ovanligt billigt exemplar. Batteritiden, och därmed sträckan du kan köra på en laddning, minskar så klart när lasten blir tyngre.

Vad gäller prylens vikt är skillnaderna faktiskt inte så stora. Brädmodellerna med normal hjulstorlek väger omkring 10–12 kilo och modellerna med större hjul lite mer.

Missa inte: 7 bevis för att mini-segway är det bästa (och sämsta) som hänt sedan fötterna uppfanns

Swagway

Är hoverboard vattentäta?

Med slaskigt höst- och vinterväder är vattentäthet helt klart en viktig fråga, men tyvärr verkar det inte finnas några modeller av den vanliga brädtypen som tål mer än en lätt skur eller en grund vattenpöl. De flesta har IP54-märkning. Airwheel är däremot vattentät, så här kan du ha roligt utomhus även i dåligt väder.