Hur länge räcker batteriet? Och hur snabba är de?

Hur långt du kan åka på en laddning är också en bra sak att kolla upp innan du köper en hoverboard. Här varierar uppgifterna ganska mycket mellan olika tillverkare och en del lovar uppåt 25 kilometer medan andra bara lovar 10. Tänk dock på att det kan skilja sig mycker mellan den utlovade "upp till"-sträckan och den verkliga distansen du tar dig på en laddning. I vårt test av Swagway till exempel nådde vi 7,1 kilometer, trots att företaget bakom lovar upp till 11 kilometer.

Nästan alla brädmodeller har topphastighet på 10–12 kilometer i timmen men det är samma sak där. Underlag och hinder som fotgängare och cyklar kommer hindra dig från att nå maxhastighet för det mesta. I vårt Swagway-test nådde vi 6,33 kilometer i timmen i snitt under vår långfärd genom Stockholm.

Airwheel har ännu större variation i kapaciteten, så kolla noga innan du köper. Hastigheten är lite högre än i brädmodellerna.

Extrafunktioner – gps, bluetoothhögtalare och nycklar

En del modeller har utrustats med extrafunktioner för att locka köpare att välja just den tillverkarens bräda. I början var dessa ovanliga men nu finns det modeller med inbyggd gps, med nycklar som du kan använda på avstånd för att starta, och till och med brädor med inbyggd bluetoothhögtalare. Frågan är bara vad du ska ha något av det till. De gör inte att brädan kör bättre eller längre.

Varning – se upp med beställningar från Kina

Eluttag
Det här vill du verkligen undvika, så se upp med osäkra laddare.

Många kinesiska tillverkare säljer sina egna hoverboard-modeller utan varumärken, och dessa kan man ofta se på till exempel Ebay. Ibland till betydligt lägre pris. Men är de säkra?

Själva brädorna är det inget fel på, det här är ofta samma företag som sköter tillverkningen av modellerna som säljs av amerikanska och europeiska brädor och de är i princip identiska med dessa.

Problemet är att många säljs med riktigt usla laddkablar som inte är CE-märkta och kan vara en direkt brandfara. Det kan vara svårt att veta utifrån en annons på nätet om sladden är godkänd eller inte, men ett generellt råd är att ju flashigare kartong och lägre pris, samt produktnamn som inte dyker upp som egna webbplatser när du googlar, betyder högre risk för dålig kabel.

Som tur är kan du byta ut kontakten till en CE-märkt, godkänd kontakt och laddare på egen hand. Tyvärr är dock laddkontakten vi sett på flera brädor inte någon standardvariant, så är du inte bekväm med att skarva ihop den på egen hand är detta kanske inte ett alternativ.

Trafikregler – hur klassas en hoverboard?

Hur hoverboard ska klassas är något som gett huvudbry åt myndigheterna i flera länder. I Storbritannien innebär elmotorn att hoverboard räknas som motordrivet fordon och måste registrera precis som bilar. Det betyder att de i princip är olagliga att framföra utomhus utanför egen tomt.

I Sverige är det däremot fritt fram att åka. Segway har klassats som cykel klass 2, där även elrullstolar ligger, och vi ser ingen orsak att tro att hoverboard/swagway/airwheel skulle behandlas annorlunda. Det betyder att du ska hålla dig till cykelbanor, inte ute på vägen, och du måste ha hjälm även om du åker på privat och inhängnat område.