Titel: Birdman
Genre: Drama
Premiär: 2104
Speltid: 119 minuter
Tjänst: C More

John Travolta vände en nedåtgående karriärspiral till en firad comeback i Pulp Fiction och Mickey Rourke traskade ut från elefantkyrkogården och in i Darren Aronofskys vackra och melankoliska drama The Wrestler. Så varför skulle inte Michael Keaton, en av det sena 80-talets och 90-talets mer framgångsrika skådespelare, ges chansen att få tillbaka fotfästet i Hollywood? Kanske var det så mexikanskfödde Alejandro González Iñárritu, regissören bakom Babel och Biutiful, tänkte då han satte sig ned för att skriva manuset till Birdman, en på samma gång rolig, tragisk och spännande inblick i teaterns magi och skådespelarnas vedermödor.

Verklighetens Michael Keaton steg som en raket till toppen av Hollywoods stjärnhimmel via två Tim Burton-regisserade Batman-filmer innan intresset för hans skådespelar-konster dalade och erbjudandena mer eller mindre försvann. Så är det också för Riggan Thomson, stjärnan som Keaton förkroppsligar i Birdman. För 25 år sedan spelade han in tre Birdman-filmer som blev internationella hits, men då filmbolagen ville ha en fjärde film satte Riggan klackarna i marken – och det blev början på slutet för den omtyckte kändisen.

Birdman
Michael Keaton i "Birdman".

Birdman öppnar i klassisk teatermiljö i New York, där en mediterande Riggan Thomson gör sig klar för dagens övningar. Han har belånat sitt hus för att finansiera uppförandet av Raymond Carvers roman What We Talk About, When We Talk About Love – ett teaterstycke han har skrivit, regisserat och själv spelar huvudrollen i. Pjäsen fungerar som Riggan Thomsons flytväst, och är ett försök att transformera honom till en respekterad skådespelare på Broadway.

Men allt går åt helvete. Kollegan Ralph (Jeremy Shamos) överspelar, hans älskarinna som också medverkar i pjäsen upptäcker att hon är gravid och investerare flåsar honom i nacken. Riggan Thomson far maniskt runt i de klaustrofobiska teaterkorridorerna medan världen faller ihop runt honom. Då och då dyker hans alter ego, Birdman, fram – först som en påträngande stämma och senare ännu mer påtagligt. Den är rätt tydligt att den åldrande stjärnan håller på att bli galen.

Den kritiska och satiriska tonen skiner igenom i alla delar av Birdman. Inte bara när Iñárritu häller ut sitt förakt över Hollywoods besatthet av kändisar före skådespelare, men också i kollisionen mellan filmstaden och teaterkulturen. På andra ställen handlar det om nutidens olidliga självupptagenhet som när Riggans dotter, spelad av Emma Stone, kallar honom skitstövel och deklarerar att det är henne likgiltigt om han över huvud taget existerar. ”Du har inte ens en Facebook-profil”, skriker hon.

Men trots filmens vackra cinematiska inslag, som bland annat rymmer långa panoreringar genom snäva teatergångar, och de långa skickligt levererade dialogerna, så är Birdman bakom fjäderdräkten ändå bara en klassisk berättelse om en man i en svår medelålderskris – inget mer, inget mindre. Och den krisen får Michael Keaton, som både svävar över New Yorks hustak och springer halvnaken genom gatorna, ut det mesta av. Den för rollen Oscarsnominerade Keaton klamrar sig nästan fast vid projektet, som utan tvivel kommer att ge den åldrande skådespelaren nytt liv i Hollywood (Keatons nya film Spotlight har också skapat Oscarbuzz).

Dessvärre känns Birdman ofta för konstruerad och uträknande. Hantverk före hjärta, konstnärlig intelligens före verklig inlevelse, verkar vara utgångspunkten för Iñárritus projekt. Riggan är en bruten man, hans dotter är främmande för honom, hans älskarinna nedlåtande och hans manliga kollega en uppblåst osäker metodskådespelare – men det ger inga djupa känslomässiga avtryck. Om Whiplash kröp under huden, känns Birdman som något jag ser genom pansarglas.

Birdman förtjänar dock att ses, inte minst för att filmens fusion mellan verklighet och surrealism är rätt imponerande. Det är bara synd att den inte på allvar lyckas övertyga mer än på det visuella planet.

Betyg 6 av 10Betyg 6 av 10

Stream Sverige
Nytt nummer av interaktiva magasinet Stream Sverige – laddas ned gratis på App Store eller Google Play.