Föreningen Elektronikbranschens undersökning Butikschefsindex ger svar på vad svenska återförsäljare av hemelektronik själva tror blir årets storsäljare i julhandeln. Högst på listan kommer mobiltelefoner, något som länge gått bra till julen i Sverige. Vid sidan av denna trotjänare i handeln tippar cheferna att mediaströmmare som Apple TV och Chromecast samt trålöst ljud blir de riktiga storsäljarna.

Missa inte: Vi testar nya Apple TV 4 - ett jättelyft med App Store och ny hårdvara

Det är inte så konstigt eftersom att både Apple och Google släppt starka nya kandidater av sina enheter under året. Apple TV 4 uppdaterades med stöd för appar och en ny fjärrkontroll med pekplatta. Chromecast 2 uppdaterades med ny design, bättre stöd för trådlösa nätverk och vassare hårdvara. Samtidigt släpptes syskonet Chromecast Audio som förvandlar vanliga högtalare till trådlösa ljudanläggningar.

Missa inte: Test av nya Chromecast – många grymma förbättringar som snabbare ström och nya funktioner

Till skillnad från HUI:s utnämnande av årets julklapp bygger denna undersökning alltså på vad butikscheferna själva redan sett tecken på kommer sticka iväg i handeln. HUI som i år valde robotdammsugare utnämner den baserat på kriterier som att den ska representera samtiden och vara en nyhet eller ha fått starkt nyväckt intresse under året. Det är alltså inte nödvändigtvis den största storsäljaren.

Missa inte: Chromecast Audio - så bra är Googles Sonos-utmanare

Butikscheferna i undersökningen utnämner dock robotdammsugaren till årets överraskning, tillsammans med hamburgergrillen.

Missa inte: 6 nya robotdammsugare - här är bästa köpet