De självbalanserande brädorna som går under namn som hoverboard, ståhjuling eller mini-segway är ett bekymmersamt område för myndigheter som sysslar med elsäkerhet. Nyligen gick brittiska myndigheter ut och varnade för att prylarna ofta har usel elsäkerhet.

De brittiska myndigheterna har granskat 17 000 enheter och beslagtagit upp mot 90 procent av dem på grund av bristande elsäkerhet. Problemet är normalt inte själva brädan utan att laddaren som följer med är av usel kvalitet, som M3 skrivit om tidigare.

Hoverboard kommer säkerligen bli en populär julklapp även i år, och det är precis lika viktigt som alltid att välja rätt modell. Det viktigaste är att se till att modellen du köper är CE-märkt. Här kan du läsa mer om vad du måste tänka på för att välja rätt modell, och vad du bör tänka på gällande trafiksäkerhetregler och liknande.

Tidigare har även svenska Elsäkerhetsverket ut med en varning. De har inga rapporter om farliga produkter som säljs av svenska återförsäljare i dagsläget utan varningen bygger på att det kommit in osäkra produkter i andra europeiska länder, särskilt England och Irland, säger Martin Gustafsson, inspektör på Elsäkerhetsverket.

– Vi är väldigt beroende av att konsumenter rapporterar problem till oss och vi har inte fått in många anmälningar. Vi önskar att konsumenterna är aktiva och vaksamma, säger Gustafsson.

Som konsument bör man inspektera prylarna så gott man kan innan man köper, särskilt om man köper på nätet. Martin Gustafsson tipsar om att man ska kontakta försäljaren och be om fler bilder på produkten samt manualen.

– Missar man att göra en bra och korrekt stavad manual så är det förmodligen annat som inte är okej också, det har vi sett.

Missa inte: Livet på en hoverboard är mycket roligare än livet till fots – vi testar Swagway

Om man redan har köpt en produkt är det bra att inspektera att allt sitter fast ordentligt, batterierna ska inte kunna ramla ut till exempel, samt inspektera kablar och laddare. Man bör ladda enheten under uppsikt och den får inte bli för varm.

– Laddare får bli varma men de ska inte bli så varma att man bränner sig, då är det riktigt farligt.

Problemet förvärras av att batterierna i dessa enheter ofta har hög kapacitet och energitäthet, då blir det riktigt farligt om de av någon anledning skulle börja brinna.