Det är inget snack om att Samsung var heta på årets Mobile World Congress med lanseringen av sina två nya flaggskepp Galaxy S7 och Galaxy S7 Edge. Samtidigt kändes det lite avslaget, då de nya modellerna inte alls överraskade på samma sätt som Galaxy S6 och S6 Edge gjorde.

Missa inte: Här är vårt test av Samsung Galaxy S7

Förra årets lurar var en designrevolution som fick alla att lyfta på ögonbrynen. Glas, metall och en grymt cool dubbelböjd skärm på S6 Edge var ett enormt lyft för Samsung som hade fastnat i plast-träsket med tidigare modeller. De nya lurarna ser, med lite småtweakande här och där, nästan precis likadana ut.

Samsung Galaxy S7 Edge
Rakt framifrån är det väldigt likt Galaxy S6 Edge

Nu är ju det i och för sig nästan bara bra, eftersom de såg så förbaskat bra ut redan. Först in i testlabbet är nya S7 Edge, och utseendemässigt är det inga enorma skillnader mot föregångaren. Det är lite mer avrundade kanter runtom, speciellt på långsidorna – det som gav Edge dess namn. Själva kanten har fått rundad kant, men framförallt är glaset tydligt böjt även på baksidan, vilket gör det betydligt bekvämare att hålla i än S6 Edge.

Missa inte: Förboka Galaxy S7 Edge hos vår samarbetspartner CDON.COM

Större skärm och vattentätt

Storleksmässigt är nya Edge lite större än föregångaren… eller lite mindre om vi ska jämföra med S6 Edge Plus som dök upp några månader efter S6 Edge. Skärmen går långt ut i kanterna på bägge sidorna och med den böjda formen förstärks känslan av nästan kantlöshet. Det gör också att den trots sina 5,5 tum inte känns otympligt stor, och är ett par millimeter smalare än de flesta andra 5,5-tumsmobiler.

​En annan skillnad i utseendet är kameran, vars lins nu knappt sticker ut alls. Å andra sidan är Galaxy S7 Edge nästan en millimeter tjockare än S6 Edge. Och tyngre.

Samsung Galaxy S7 Edge
Kanten är rundare och greppvänligare. Fortfarande dock inte lika greppvänlig som en Edge-fri telefon.

Årets flaggskepp har två viktiga nyheter som Samsung tog bort från S6 men som nu gör comeback. För det första är S7-orna vattentäta, klassade till IP68, vilket innebär att du kan tappa dem i diskhon eller i fredagsölen på krogen och de ska fortfarande funka fint. För det andra har de fått sd-kortläsare igen.

Skärmen är fortsatt makalöst cool att titta på, och Samsung har fortsatt några av marknadens bästa mobilskärmar. Amoled med perfekt kontrast, hög ljusstyrka och rejält med lyster i färgerna. De böjda kanterna ger S7 Edge en distinkt look, men precis som i de tidigare modellerna kommer det med ett visst pris, och inte bara i rena pengar.