Lägre boendekostnader?

Det kan vara svårt att förstå vad ett dylikt scenario skulle kunna leda till. Om vi spekulerar kring att en statligt finansierad självkörande taxiflotta ser till att du kan ta dig överallt i staden utan större problem kommer det få effekt på hela samhällsplaneringen. Det mest uppenbara är att du kommer få mer pengar över till annat.

Och om den framtiden inträffar kommer den göra boendefrågan än mer aktuell än vad den är i dag. För om behovet att äga bil helt raderas för de som bor i storstäderna är det också rimligt att tänka att det blir billigare att bo på platser där det inte är nödvändigt att äga bil.

– I dag står en genomsnittlig bil still 96 procent av sin livstid, det är extremt ineffektiv resursanvändning. Den genomsnittliga kostnaden för att äga och köra sin egen bil i dag är 5 000 kronor i månaden. Tänk att du får en minskning på hyran på 5 000 i ett svep, det är jättestora pengar, säger Alexander Ståhle.

Den smarta staden
Framöver lär människor i allt högre grad välja att bosätta sig på platser där de inte behöver ha tillgång till egen bil.

Fler alternativ

I framtidens smarta stad lär heller inte enbart bilar snurra runt på gatorna. Beroende på vart du behöver ta dig kommer du kunna välja mellan en rad olika alternativ.

– Du kommer kanske kunna välja mellan att ta en elcykel, en självkörande buss eller kanske en robottaxi till ditt möte. Utbudet kommer vara så mångsidigt, och då kanske inte den traditionella bilen som den ser ut i dag är det smartaste. Särskilt inte i en stadsmiljö.

Nackdelen med ett sådant här samhälle är att det krävs en hel del data för att få det att fungera optimalt. Redan i dag är frågor kring den personliga integriteten i det digitala samhället brinnande heta, och det lär knappast bli mindre relevant framöver.

– För att de här systemen ska fungera på bästa sätt behövs det information om vad medborgarna gör och var det befinner sig. Det finns så klart en konflikt där. Men min personliga reflektion är att det här just för sådana här saker vi behöver stat och kommun. Det kommer ställa höga krav på lagstiftningen, för att se till så att inte kriminella utnyttjar systemet.