Fem andra områden som kommer påverka framtidens stad

Det är naturligtvis inte bara biltrafiken som står i centrum när den smarta staden ska planeras. Här är fem andra exempel där teknik kommer leta sig in i våra framtida storstadsliv.

1. Drönare fixar både huvudvärk och posthantering

Många är vi som har svurit över att pizzaleveransen dröjer mer än normalt. I framtidens stad är det dock högst sannolikt att bakfyllebudet helt ersätts av robotik och då i form av självflygande drönare.

– Hela drönarområdet är under utveckling nu och det kommer bli ett sätt att leverera mindre varor som mat och medicin. Vaknar du mitt i natten med huvudvärk kommer du kunna få direkt utkörning av huvudvärkstabletter, säger Alexander Ståhle.

Även om det fortfarande återstår en del (inte minst på det juridiska planet) innan vi kan få se drönarbud häkta runt med kebabrullar och Amazon-beställningar börjar saker hända. Experter menar att vi möjligen kan komma att få se de första redan om fem år.


Envac
Effektivare sophantering är något som blir allt vanligare i dag. Framöver kommer det förhoppningsvis bli renare i våra storstäder. Foto: Envac.

2. Sophanteringen sköter sig själv

I takt med att världen blir allt mer urbaniserad blir det också svårare att hålla rent på gatorna. Men frågan är om det ens är något problem i den fullt utvecklade smarta staden. Bland företagen som laborerar med avancerade tekniker för avfallshantering finns svenska Envac. Deras system bygger på att papperskorgarna tömmer sig själva – vilket blir möjligt eftersom de är kopplade till ett rör i marken, som i sin tur slussar vidare skräpet till närmaste terminal. Det här är tänkt att helt ta bort behovet av sopbilar.


Sköntorp
I ett framtida Årsta har taken utrustats med solpaneler. Tekniken används redan i dag, bland annat i japanska Fujisawa.

3. Bostäder får egen energiförsörjning

Det är inte någon vågad gissning att det kommer gå åt energi i våra framtida samhällen. Redan i dag har kan vi få en försmak för hur det kan komma att se ut. I den japanska staden Fujisawa utrustas alla hus med solpaneler på taken för att på så sätt kunna sköta sin egen energiförsörjning. Om husen genererar mer el än nödvändigt säljs överskottet vidare till det lokala energibolaget.


4. Shoppingrobotar håller koll på dina vanor
Exakt hur vi kommer att handla våra varor framöver tvistar experterna om, men en sak är klar – det lär inte se ut som i dag. Shoppingcenter, i den mån de fortfarande existerar, kommer vara ännu mer inriktade på upplevelser. På det lite mer högteknogiska planet tror affärsmarknadskonsulten Paco Underhill att robotar kommer kunna assistera vår konsumtion i långt högre utsträckning än vad de gör i dag. Han målar upp en bild där en robot har koll på din garderob, din vikt och dina vanor – och sköter shoppingen åt dig. Ett dylikt scenario är heller inte helt otänkbart. Några av dagens mer avancerade shoppingcenter är utrustade med utrustning som scannar din kropp och därefter ber en robot skräddarsy kostymen du vill köpa.


Motorväg
Framöver kan våra motorvägar vara så högteknologiska att de kan ladda bilen medan du kör. Foto: Highway England.

5. Laddstationer är ett minne blott

Huruvida elbilen kommer dominera gatorna framöver låter vi vara osagt, men om den nu skulle göra det lär det bli bra mycket enklare att ladda den än vad det är nu. Faktum är att det redan i dag har hänt en hel del på området. I Storbritannien är man i full gång med planeringen av uppladdningsbara spår på motorvägen, där kablar skickar el till särskilda noder på elbilen.

Amerikanska forskare håller också på att se över möjligheterna att utveckla enheter som kan lagra energin i elektriska fält, och föra över den till bilens batteri vid behov.