Eftersom vi utgår ifrån att du kommer gå och se Star Wars: The Force Awakens tänker vi inte gå in på om den duger, det kommer du ändå få en chans att avgöra själv, och denna artikel blir helt spoilerfri. Det är nämligen så vi tycker att man bör uppleva en ny film, särskilt någon som många har gått och väntat på så länge som denna.

Frågan är istället hur den bör upplevas, och vi har sett den i den nyinvigda Imax-salongen i Mall of Scandinavia, Solna. Frågan vi vill besvara är helt enkelt, ska du pröjsa 215 kronor och åka ut dit eller kan du lika gärna se den på kvartersbiografen?

Vi har gått igenom vad som skiljer Imax från en vanlig biograf tidigare. Sammanfattat handlar det om en större skärm som man även sitter närmare för en bild som täcker hela synfältet. Salongerna använder även Imax egna ljudsystem med 12 kanaler och salen är byggd med akustiken i åtanke.

Missa inte: Sverige får sin första Imax-salong – så fungerar superbiotekniken

Det allra första som sker när filmen startar och man tar på sig glasögonen är att 3d-effekten blir ordentligt närvarande efter den där sekunden ögonen behöver för att vänja sig. Undertecknad har aldrig varit ett stort fan av 3d på bio, sitter man inte på första raden och får ont i nacken känns det mer som att titta i en låda på håll.

I Imax-salongen blir 3d-effekten tvärt om påtaglig med objekt som får en att vilja ducka. När en Star Destroyer lugnt hänger i rymden och dess spetsiga nos sticker ut genom hela salongen och nästan petar en i ögat blir det tydligt hur väl det fungerar. 3d-effekterna i Star Wars: The Force Awakens är inte tillbakadragna men så ska det vara också, när 3d faktiskt fungerar.

Star Wars The Force Awakens
En Star Destroyers spetsiga design inspirerade tydligen JJ. Abrams att leka med 3d-effekterna.

Glasögonen använder en annan teknik än den 3d-bio som funnits i Sverige tidigare. De ljusstarka projektorerna märks av att lystern i bilden behålls. Du får inte den där effekten som brukar uppstå när du sitter på bion och tar på dig 3d-brillorna, när allt helt plötsligt känns lite mörkt och dassigt.

Detaljen att Imax använder linjär polarisering märker vi dock av då och då, det gäller att hålla huvudet horisontellt. Problemet var att glasögonen föll sönder under filmens första minut och den snabba lagningen gjorde att de aldrig satt helt rakt på näsan. Då och då rörde vi på huvudet, eller så halkade de trasiga glasögonen ner, och genast försvinner 3d-effekten på ett obehagligt och huvudvärksframkallande sätt. Det här är en detalj men värd att tänka på, om du omedvetet lutar lite för mycket på huvudet så sugs du ut från upplevelsen och blir väldigt medveten om att du sitter i en biosalong med ett par fula plastglasögon på näsan.