Ljudupplevelsen kan bara beskrivas som mäktig. Det är med bra positionering, ordentligt mullrande rymdeffekter och finstämda stråkar från det typiska soundtracket. Volymen är dock högt uppskruvad, och med risk för att låta som en gnällig farbror, finns det scener med öronbedövande explosioner eller några ögonblick där blippande robotar och vinande laserskott skär i öronen. Samtidigt hade helhetsupplevelsen dämpats om någon pillat mer på normaliseringen så vi tänker låta det passera.

Missa inte: 26 måste-prylar för Star Wars-nörden

Det är bara en scen i filmen som är inspelad i Imax-formatet med en riktig Imax-kamera, en scen som regissören JJ. Abrams själv verkligen är nöjd med och vi är böjda att hålla med. Han har också sagt att det är på Imax alla bör se Star Wars: The Force Awakens. Men det spelar egentligen mindre roll i det här sammanhanget, då talar han nämligen om att se den på ”riktig Imax”, det vill säga analog 70 mm-kopia. Vi har inte jämfört så han kanske har rätt, men problemet är ju att det inte finns som alternativ i Sverige så frågan blir meningslös.

Star Wars The Force Awakens

Nu kanske frågan om det är värt 215 kronor är lite poänglös eftersom att den faktiskt går på 165 kronor annars, eller 180 om du slarvat bort 3d-brillorna från förra filmen du såg, men det är värt det och det är värt en tripp till Solna. Till syvende och sist är det här en biosalong i toppklass med gott om benutrymme, bra bild, grym 3d-effekt och maffigt ljud som gör en film som Star Wars rättvisa. Vi skulle nog dock inte rekommendera att du åker och ser en film som du inte är så intresserad av bara för att testa Imax, då är det värt att vänta tills något bra dyker upp.

Det enda smolket i bägaren just nu är att i skrivande stund ser den ut att vara fullbokad fram till 23 december så det blir några dagar där som du får undvika alla spoilers.