Tiden är inne för Oled och med LG:s modell 55EG960V som vi testade tidigare visade tillverkaren att tekniken är mogen att lanseras brett och utmana led-lcd på allvar. 55EG920V är tunn och relativt lätt, och tv:n levereras med en stadig fot (dock inte lika snygg som den föregångsmodellen kom med). Vi gillar designen även om curvedkonceptet i sig inte känns jätteviktigt i den här storleksklassen. Snarare som en designgrej än fördelar bildmässigt i praktiken. Tv:n känns gedigen och till det yttre är den väldigt lik 960V-modellen, bortsett från några detaljer. Det är inte Harman Kardon som står för ljudet i apparaten, vilket märks. Inte för att ljudet i den här tv:n är dåligt, det är snarare så att föregångsmodellen lät brutalt bra.

LG oled
LG:s smart-tv-gränssnitt är hyfsat enkelt att förstå sig på, men det är inte konsekvent rent grafiskt.

Modern hdmi-ingång

På baksidan finns de vanliga anslutningarna, inklusive tre usb-portar för dig som vill koppla in t ex en hårddisk för att utnyttja timeshift. En nyhet här är att en av hdmi-ingångarna nu har stöd för HDR-material (High Dynamic Range). Föregångsmodellen hanterade HDR-innehåll från streamade tjänster men den nya apparaten stöder alltså även bildkällor med utökat dynamiskt omfång via hdmi som nu är uppe i version 2.0a.

Bilden tv:n presterar är riktigt imponerande. Svärtan är total, och här är som bekant den stora fördelen med oled att du inte har någon belysning bakom panelen, utan att pixlarna istället lyser när det behövs. En svart scen ger med andra ord totalt nedsläckta pixlar. Det här gör givetvis underverk för kontrasten i bilden även om detaljrikedomen i mörka scener inte är helt perfekt. Vi lade ned ganska mycket tid för att hitta bra inställningar för bottenkontrast utan att tappa för mycket av ljusstyrkan, vilket inte var helt enkelt.

Makalös skärpa

Skärpan i bilden från 4K-material är helt makalös, och färgerna imponerar också stort. Vi testade allt ifrån pal-upplösta komprimerade filmfiler till 4K-innehåll med HDR. Uppskalningen görs ganska bra men det är med högupplöst innehåll den här tv:n verkligen skiner.

WebOS har vi testat tidigare och både hyllat och gnällt på, men i den här tv:n tyckte vi att apparna funkade stabilt och bra. Fjärren som medföljer låter dig styra funktioner och inställningar med en gyrostyrd muspekare vilket funkar ganska bra efter lite träning. Visst kunde apputbudet vara större, men å andra sidan föredrar vi en extern mediabox eller skärmspegling från mobilen framför inbyggda smart-tv-funktioner alla dagar i veckan. Gränssnittet i LG:s tv är en aning rörigt i vår smak.

Nästa sida: Omdöme och betyg
Smart-TV

Fakta

Tillverkare: LG
Pris: 21 995 kr
Paneltyp: Oled 4K (IPS)
Tv-tuner: DVB-T2/C/S2
Common Interface: CI+
Upplösning: 3 840 x 2 160
Ingångar: 3 st hdmi, komponent, scart, 3 st usb, ethernet
Ljudutgångar: Optisk ut
Wifi: Ja
Miracast: Ja
Ljud: 20 W
Väggfäste: Medföljer ej
Svenska menyer: Ja
3D-stöd: Ja (passiv)
Energiklass: A
Mått: 1228 x 760 x 191 mm
Vikt: 12,6 kg (utan fot)