Spräckt skärm är en smartphoneägares värsta mardröm. Telefonen är en dyrgrip du bär med dig hela tiden, och dess glastäckta pekskärm är visserligen rejält mycket tåligare än vanligt fönsterglas – men det är fortfarande en stor risk att skärmen går i kras av ett fall från bara någon meter med i asfalten eller ett stengolv.

Det trista med en skärm som spricker är att du inte har någon annan än dig själv att skylla, och för det mesta täcks inte den typen av skador av garantin. Det har växt upp en hel industri av skyddande skal till dina dyrgripar, drulleförsäkringar till mobilen och reparatörer som byter ut en spräckt skärm, för mellan några hundra och ett par tusenlappar för de allra dyraste.  

Moto X Force
I Sverige är det en gråsvart variant av Moto X Force som gäller. I vissa länder går det att beställa både andra färger och byta ut materialet baktill.

Tål riktigt tuffa tag

Det vill Motorola nu ändra på med skärmen i sin nya mobil Moto X Force. Den har en ny konstruktion de tagit fram som de kallar för Shattershield, med bland annat dubbla touchlager, enkelt utbytbart översta lager och stabiliserande aluminiumram bakom alltsammans. Motorola är så säkra på att skärmen kommer att hålla att de lämnar hela fyra års garanti på den. Skärmen alltså, resten av telefonen har en mer normal garantiperiod på ett år.

Och ja, det funkar faktiskt. Vi har misshandlat Moto X Force mycket mer än vad vi någonsin skulle våga med en annan lånad test-telefon, och vi lyckas inte ge skärmen så mycket som en skråma. Vi har slängt den i backen från både en, två och tre meters höjd, ner på marmor och betonggolv. Ramen runtom och delar av bakstycket repades något, men skärmen såg ut och fungerande prickfritt.

Moto X Force
Ryggen före, skärmen före, eller tappad på ett hörn, hur vi än försöker är skärmen intakt. 

Till och med när vi ”tappade” en Macbook med hörnet först rakt ner på skärmen klarar vi oss från sprickor och bild samt pek fungerar felfritt. Översta skärmlagret fick märken vid direkt träff, men det påverkar inte funktionen. Vilket är själva poängen med det lagret, som du som sagt kan byta ut på egen hand.