I höstas hände det. Vi var till slut i den framtid som Marty McFly åkte till i Doc Browns DeLorean. Och jodå, nu kan vi faktiskt åka omkring på hoverboards (Eller i alla fall Segway-kopior utan handtag som folk kallar ”hoverboards”), dra på oss självknytande skor (Eller i alla fall kunde Michael J Fox det. Han fick Nikes första prototyp. Vi andra får vänta till 2016), och glida runt i flygande bi… okej, flygande bilar får vi nog vänta på ett tag.

Nu händer det

Nu är det dags för CES-mässan 2016, den stora showen för allt som är nytt och coolt inom hemelektronik, att slå upp dörrarna. Denna gång känns det verkligen som om den går i Tillbaka Till Framtiden-anda, med flera spännande saker vi länge har väntat på som äntligen ser ut att bli verklighet. Inte bara på pappret eller i kontrollerade demonstrationer, utan som riktiga prylar du snart kommer kunna köpa. Här är vad jag hoppas få se på mässgolvet i Las Vegas i år.

Gear VR

VR och AR

Techdemos och prototyper har jag sett i ett par, tre år nu, men nu har ju faktiskt virtuella verkligheten släppts på riktigt. Samsungs headset Gear VR finns redan till salu och Oculus Rift säga vara planerad för kommersiell lansering i början av 2016.

Så nu vill jag se vad hårdvaran verkligen går för – och det är lika med innehåll! Spel, filmer, direktsända VR-upplevelser, 360-graderskameror som funkar direkt med VR. Samma sak gäller AR, Augmented Reality. Google Glass glömdes bort lika snabbt som det kom, och Microsofts imponerande teknik har vi inte sett mycket av sedan de demade Minecraft med det. Här väntar jag fortfarande på bra, kommersiellt tillgänglig hårdvara och funktioner som utnyttjar tekniken. Kombination av detta har potential att bli en av mässans höjdpunkter. Eller en av dess största floppar, om det inte görs rätt – eller om det inte görs alls.

Robot


Robotar 

Låt oss vara ärliga: Robotdammsugare är inte robotar på riktigt. De är glorifierade radiostyrda bilar med lite sensorer och en fläkt under. Vi som nyligen suttit i biosalonger och sett Star Wars blir smärtsamt påminda om att vi längtat efter en C3PO i vårt liv i över tre decennier.

Det är dags nu. Vi vet att ni kan bygga dem. Vi har testat mini-roboten som står, går, och dansar Macarena på två ben. Tillverkare, ge mig en humanoid butler i skinande metall, eller lägg ner verksamheten.

Uppkopplade hemmet

En annan sak som trampat vatten allt för länge är det smarta hemmet. Varför är kylen, diskmaskinen och ugnen fortfarande inte wifi-uppkopplade? Varför är bluetooth i kaffebryggaren och brödrosten extremt undantag istället för regel? Varför kan jag inte reglera elementen, pooltemperaturen och persiennerna med en och samma app, eller dra igång motor- och kupe-värmaren på bilen?

För ett par år sedan såg vi de första exemplen på den här typen av prylar. Under 2015 dök det så till slut upp en handfull produkter på marknaden. Nu hoppas jag på explosion.

Smarta hemmer

Uppkopplade människor

Smart hälsa har varit på tapeten hur länge som helst, och nu börjar det se ut som om två saker på en gång kan få fart på det. Det ena är smartklockorna. Apple Watch har trissat upp intresset för teknik på handleden bland fler än bara ett fåtal entusiaster, och när fler och fler har sådant som nfc-chip, positionering, puls- och stegmätare på sig dag ut och dag in så finns det tillfälle för både smarta och nyttiga sätt att utnyttja det.

Internet of things

Små uppkopplade prylar som ska funka men inte märkas, och som med minimal strömförbrukning kan samla in och analysera data. Branschen har surrat om det här i ett par tre år, men än så länge utan att visa upp någon riktig killer-app för tekniken. Med lite tur får vi se något nytt och konkret i år.

Oled

Lcd-döden

Är det dags för Oled att ta över tv-branschen helt? På IFA i september var det tunnare med oled-modeller än jag trodde det skulle vara. Bara LG och Panasonic hade hoppat på tåget. Men det vi sett av tekniken hittills, med bättre och bättre och nu också nästan prisvärda modeller, gör att jag tror att lcd-tv:n kommer att gå samma öde till mötes tids nog. Kanske inte än. Men om vi inte ser mer oled på CES än på IFA blir jag besviken.

Bättre ljud överallt

Resan från mp3-träsket till bättre-än-cd-ljud har tagit ett decennie, men 2015 var året då högdefinitions-audio verkligen slog igenom, med en lovande mängd mediaspelare, smartphones, hörlurar och högtalare som stödjer extra hög bitrate, och digitala musikbutiker och strömningstjänster som mötte upp och levererade ljudet. 2016 vill jag se att HDA, eller någon annan standard i samma klass, är mer regel än undantag. Det förtjänar öronen.