The Shannara Chronicles

Titel: The Shannara Chronicles
Genre: Fantasy, äventyr
Premiär: 2016-01-06
Tjänst: HBO Nordic

Med bindel för ögonen och händerna stramt bundna bakom ryggen springer alvprinsessan Amberle (Poppy Drayton) genom skogen. Hon är den enda flickan bland 30-40 pojkar, som alla kämpar för att nå målsnöret som en av de sju första. De som gör det, blir del av den grupp som får det ärofyllda uppdraget att bevaka och ta hand om det gamla Ellcrys-trädet som besitter magiska krafter. Den hårda antagningsritualen kräver dock snabbt sina offer då flera av Amberles konkurrenter antingen blir knockade av skogens många träd eller faller i hål som de missat att memorera när de övade på sträckan.

Efter flera benfällningar och hårda tacklingar från konkurrenterna lyckas Amberle faktiskt ta sig in på sjundeplatsen. Det väcker dock ingen våldsam glädje hos hennes farfar, som är kung i alvdalen. Men Amberle upptäcker snabbt att hon kommunicerar med Ellcrys-trädet på ett sätt som ingen annan gjort. Det visar henne framtiden – och den ser inte ljus ut.

 The Shannara Chronicles

Onda demoner har lyckats rymma efter åratal i fängelse, och varken de alldagliga alverna, dvärgarna, trollen eller människorna som lever i The Four Lands, kan stoppa dem. Lyckligtvis finns det fortfarande några få kvar med magiska krafter. En av dem är halvalven Wil (Austin Butler), som tillsammans med Amberle och människan Eretria, beger sig ut på en farlig resa för att stoppa de mörka krafterna.

The Shannara Chronicles, som är baserad på Terry Brooks framgångsrika bokserie, startar riktigt bra. I sann Hunger Games-anda flyger vi genom skogen när Amberle ska försöka vinna en plats som Ellcrys-trädets väktare. Allt är samtidigt kryddat med rika, varma färger som ger hela serien ett vackert visuellt uttryck.

 The Shannara Chronicles

Därför är det särskilt olyckligt att Alfred Gough, Miles Miller (Spider-Man II och Smallville) och resten av produktionsteamet inte lyckats hitta mer drivna skådespelare. Poppy Drayton och Ivana Baquero, som spelar alvprinsessan Amberle respektive människoflickan Eretria, levererar båda fina prestationer, men när de inte har någon att passa bollen till blir det svårt.

Värst står det till med Austin Butler, som imponerande nog landat en av de bärande rollerna som Wil. Han ska föreställa en klumpig ung man, som precis mist sin mor och därför är i djup sorg. Men då han ligger vid sin mors sida när hon somnar in, och då henne död nämns i senare avsnitt, visar han ungefär lika mycket känslor som en asfaltsläggare. Hans karaktär ska samtidigt vara lite Ron Weasley-aktig med roliga kommenterar då läget ställs på sin spets. Replikerna är faktiskt roliga, men Butler levererar dem så som vore han en blind och ärmlös man som blivit satt att avsluta en konsert med ett gitarrsolo.

 The Shannara Chronicles

Wils läromästare Allanon spelas av en Manu Bennet som inte ser ut att ha blivit informerad om att han inte längre spelar Deathstroke i Arrow, men nu ska agera sliten och vis magiker i ett helt annat universum. Han verkar ha kopierat både tonläge och sättet att leverera repliker från Arrow och tagit detta med sig över till The Shannara Chronicles där han hamnat helt i otakt med sina medskådespelare.

Serien produceras av MTV, och att man har en ung målgrupp i sikte är uppenbart med det snabba och actionfyllda sättet att berätta, som i grund och botten också klär serien väl. Det slutar dock med att flera delar avhandlas för snabbt. Exempelvis blir man aldrig riktigt klok på varför Wil har en så stor längtan att resa bort eller vem och vad han lämnar efter sig. Intentionerna och ramverket finns där, men felcastade skådespelare och en historia som ibland är framhastad får serien att gå delvis på grund.

Recensionen är baserad på fyra avsnitt av The Shannara Chronicles.

Betyg 5 av 10Betyg 5 av 10
Stream Sverige

Läs mer i interaktiva tv-magasinet Stream Sverige – laddas ned gratis på App Store eller Google Play.