Tidigare i veckan på CES presenterade LG oled-tv:n G6. Det är utan tvekan deras stora nyhet på mässan i år, millimetertunn oled-panel av hösta kvalitet mellan två lika tunna glasskivor med en total tjocklek på bara 2,57 millimeter. Nästan all elektronik samt en inbyggd soundbar sitter i foten.

Missa inte: Sony storsatsar på hdr – bakar in streamingtjänst i kommande modeller
 

Extrem prisskillnad

Under onsdagen fick vi oss en närmare titt på G6 i LG:s monter, och även lite förhandsinformation om vilka olika modeller som finns och vad de kommer att kosta. Och G6 är allt annat än en budget-tv. LG uppger att ungefärligt butikspris kommer att landa på, håll i er, 50 000 euro för den största modellen på 77 tum. I dagens växelkurs är det lite drygt 460 000 kronor. Här kan du behöva pantsätta villan eller be om enorm löneökning om du vill förgylla tv-kvällen.

lg g6

Den lite mindre modellen av G6 på 65 tum är billigare, och rejält mycket billigare dessutom. Det betyder dock inte att den är billig. Den kostar ”bara” runt 8 000 – 10 000 euro. Orsaken till att den större är så galet mycket dyrare ska bland annat bero på att det är rejält dyrt att tillverka så pass stora oled-paneler.

På allvar?

Men vi misstänker att det är lite av ett maknadsjippo också, lite som en Apple Watch i guld för hundra tusen spänn. Det är inget som någon förväntas köpa, men det ger LG uppmärksamhet och rubriker. Vilket ju uppenbarligen funkar. Vi skrev ju detta , och du läste.

Hos LG fick vi också chansen att kolla in E6, den lite enklare och billigare, men fortfarande elegant tunna, varianten. Den har en liten större klump baktill som innehåller tv-elektronik, är inte riktigt lika tunn i panelen som G6 och har mindre högtalardel. Den finns också i två storlekar, en på 65 tum som kommer kosta som lilla G6:an, och en på 55 tum som kostar mellan 6 000 och 8 000 euro.

lg g6

Om den matchar bildkvaliteten i G6 är svårt att säga, en mässmonter är inte bästa platsen för att bedöma bildkvalitet. Men den har ju uhd-upplösning och hdr-stöd med 10 bitars färgdjup, och lär även den utan tvekan matcha tidigare oled-apparater vi tittat på.

LG meddelar också att alla nya tv som släpps 2016 är i 4k, de allra flesta har hdr-stöd, och att böjda skärmar bara är tjafs – inga LG-tv som släpps 2016 är böjda, och enbart några gamla modeller som kom 2015 och fortsätter att säljas kommer ha böjd skärm.