Från och med i dag, 12 januari, kommer Microsoft inte längre släppa några säkerhetsuppdateringar till Windows 8. Det innebär att det kommer bli en större och större risk att använda systemet ju längre tiden går, och det bästa är så klart att helt enkelt låta bli eller aldrig koppla upp den datorn mot nätet. Räkna med att en majoritet av alla säkerhetsluckor som drabbar nyare versioner av Windows även kommer gälla åttan.

Microsoft ser helst att du uppgraderar till Windows 10 och det är fortfarande möjligt att göra gratis fram till i sommar. Men du måste gå via Windows 8.1, det går nämligen bara att gå till tian från Windows 7 eller 8.1. Om du av någon anledning inte vill eller kan uppgradera till Windows 10 så är det en bra idé att i alla fall gå upp till 8.1.

Windows 8 är bara tre år gammalt, men är ett slags undantag från Microsofts vanliga policy för livslängd och uppdateringar. Microsoft ser nämligen Windows 8.1 mer som ett service pack snarare än en helt ny version av systemet. Företaget garanterar bara uppdateringar till den äldre versionen i två år efter att ett service pack släpps.

Även om Windows 8.1 introducerade en hel del nya funktioner och finslipade några vassa kanter borde systemet vara i stort sett helt kompatibelt med föregångaren. Så det finns egentligen ingen anledning att inte hoppa upp i alla fall ett snäpp.