Rustad till tänderna med teknik

Nya Audi A4
I stort sett allt är nytt i nya A4:an, här klimatanläggningen med rörelsekänsliga knappar.

Ja, var ska man börja? A4:an går att bestycka med i stort sett allt, och när det gäller assistansteknik – det är då vi blir riktigt imponerade! Den adaptiva farthållaren med stop & go-funktion är kronjuvelen vi inte kan sluta älska. Den är reaktionssnabb och håller avståndet till framförvarande fordon utan några som helst tendenser till ryckig gång. Tillsammans med kökörningsassistenten blir pendlandet till jobbet snarare något att se fram emot istället för ett blodtryckshöjande irritationsmoment.

Audi Side Assist, eller dödavinkelvarnaren på svenska, är en annan vettig funktion som blir allt vanligare i nya bilar, även om det skiljer sig rejält mellan biltillverkarnas olika lösningar. Till skillnad från vissa ”enklare” system som med hjälp av kameror varnar om en bil befinner sig just i döda vinkeln använder Audi två radarsensorer som mäter avståndet och hastighetsskillnaden mellan ett upptäckt fordon och den egna bilen. Att Audis val av teknik är att föredra råder inga tvivel om …

Nya Audi A4
Audis kö-assistent. En hel del teknik krävs för en korrekt fungerande funktion.

Listan på förarhjälpmedel, både aktiva och passiva, kan vi mala på om i oändlighet, och ser vi till möjligheterna att utrusta nya A4:an kan vi inte göra annat än lyfta på hatten. Frågan är inte om detta är den mest avancerade mellanklassaren just nu, det är ett konstaterande. Ta bara Matrix LED-strålkastarna som består av ett myller av små lysdioder som lyser genom tre reflektorer och som effektivt maskar av mötande och framförvarande bilar när du har helljuset på. Ljusbilden är imponerande och det är faktiskt lite underhållande att beskåda hur dioderna arbetar med att hela tiden optimera sikten i mörkret. De dynamiska blinkerljusen som ”rinnande” visar än mer effektivt åt vilket håll du ska svänga är inte bara upplysande för dina medtrafikanter, det är elegant så det förslår också!

Nya Audi A4
Med hjälp av vredet placerad mellan förare och passagerare sköter du de flesta av funktionerna.