Han har varit med i Clint Eastwoods Oscarbelönade mästerverk Million Dollar Baby och spelat mot Will Smith och Tommy Lee Jones i Men in Black III. I tv-världen är han mest känd för rollen som drogkungen Lemond Bishop i The Good Wife. Ändå har namnet Mike Colter inte fått fäste i det allmänna medvetandet – fram tills nu.

Missa inte: Humor, absurditeter och allvar – Transparent på Viaplay har allt

För med sin tolkning av superhjälten Luke Cage i Marvel’s Jessica Jones, som är en av Netflix bästa originalserier hittills, är den jovialiske pratkvarnen från South Carolina i överhängande fara att stiga på Hollywoods stjärnhimmel. Särskilt som Luke Cage också får sin egen Netflix-serie någon gång under 2016. Vi tog därför ett snack med Mike Colter om hans arbete med Luke Cage-karaktären och hela Jessica Jones-universumet.

– Det jag verkligen gillar med karaktären är att han moderniserats så att han passar in i vår moderna värld. Det vill jag väldigt gärna utforska. Manusförfattarna har lovat en riktigt bra och välskriven historia där Luke Cage passar väldigt väl in. Samtidigt blir det också ett mycket intimt porträtt av vem Luke Cage är som människa, både fysiskt och känslomässigt, säger Mike Colter till Stream Sverige.

Mike Colter
Old fashioned. Luke Cage tillhör de bästa inslagen i Netflix hyllade Jessice Jones.

Det har krävts många timmars förberedelse för Mike Colter för att kunna göra Luke Cage rättvisa. Han la i sina fysiska förberedelser på sig hela 14 kilo i rena muskler, något som krävde stor viljestyrka eftersom Colter hatar att gå till gymmet för att hålla sig i form. Den andra delen av förberedelserna bestod i att komma fram till vad Luke Cage egentligen är för typ.

– För att lära känna Luke Cage pratade jag med producenterna och manusförfattarna. Och vad som är speciellt med Luke Cage är att han är både cool och gåtfull. Att han inte delar med sig av sina hemligheter med andra gör honom mystisk. Men samtidigt är han en mycket känslig person, så jag insåg att det inte bara handlar om hur stark han är rent fysiskt utan också vilken slags man han är och vad han vill använda sina superkrafter till, förklarar Colter med sin karaktäristiska mörka basstämma.

Även Krysten Ritter, huvudrollsinnehavaren i Jessica Jones, studerade sin karaktär minutiöst innan inspelningarna drog igång. Hon fann den perfekta balansen mellan melankoli, sarkasm och järnvilja i den mörka serien som samtidigt låter kärleksförhållandet mellan Jones och Cage få utrymme att utvecklas. Förhållandet verkar genuint trovärdigt genom hela Jessica Jones-serien där Colter och Ritter kompletterar varandra förträffligt. De två skådespelarna la också många timmar på att lära känna varandra, fastän det klickade direkt.

– Vi jobbade ihop från start då vi läste manuskriptet tillsammans. Det var viktigt att vårt förhållande skulle kännas trovärdigt, men det kom faktiskt av sig självt eftersom vi hade riktigt bra kemi från start. Hon arbetade mer än jag, eftersom hon är med i betydligt fler avsnitt, och hade några riktigt långa dagar. Varje gång hon var trött efter inspelningen så fanns jag där redo att backa upp henne, förklarar den 39-årige skådespelaren.

Mike Colter
Hundtricket? Mike Colter förklarar att inspelningarna av Jessice Jones krävde en hel del extra av honom som skådespelare.

Skurken som Jessica Jones, bästa väninnan Trish Walker och Luke Cage ställs inför är den ökände Kilgrave, som har förmågan att kontrollera folks tankar och därmed få dem att göra vad han säger till dem. Men till skillnad från i den tecknade serien, där den kuslige mannen är lila, liknar Kilgrave i Jessica Jones en helt vanlig människa. Något som fungerar riktigt bra, tycker Mike Colter.

– Jag älskar vad de har gjort av Kilgrave, en helt vanlig människa som har fått krafter han varken bett om eller förstår varför han har. Han är i grunden ett barn med ett förvrängt förhållande till sina föräldrar, som aldrig har känt sig älskat. Både på grund av det och på grund av sina krafter förstår han helt enkelt inte vad det vill säga att ha en vanlig relation till en annan människa, och jag tycker att David (Tennant) har porträtterat Kilgrave helt fenomenalt, berömmer Colter, som inte har några scener mot den snabbpratande skotten förrän långt in i serien.

Mike Colter
Teamwork. Under 2016 är det tänkt att Luke Cage, Jessica Jones och Daredevil ska slå slå sina kloka huvuden ihop.

Jessica Jones och Luke Cage ska ihop med Daredevil, som anlände på Netflix i april, och Iron Fist som också förväntas ha premiär 2016, tillsammans bilda gruppen The Defenders. Tonen och berättarstilen i den två första serierna har lagt en solid grund för superhjältesyndikatet, som dock ligger långt från Marvels välbekanta The Avengers-franschise. Och det behöver inte vara så bombastiskt som Avengers för att bli intressant, menar Mike Colter. Det finns massor av intressanta aspekter även i det mer vardagliga livet.

– Jag växte upp i en tid då nästan alla superhjältar hade flashig kostym och cape. På den tiden var det häftigt att kunna se sådant på tv. Men med Jessica Jones berättar vi en mer jordnära historia om hennes liv. Vi visar hur det egentligen är att ha superkrafter. För vem vill egentligen ha det när det kommer till kritan? Man blir betraktad som konstig, eftersom man har något som ingen annan har och som ingen annan kan förstå. Och med våra karaktärer visar vi att de egentligen helst vill leva ett vanligt liv, förklarar Colter och fortsätter.

– Det här är mer en karaktärsstudie. Du ser dem bekämpa kriminalitet och försöka rädda dagen, men man ser dem också när de är lediga och lever sina egna liv. Det är riktigt spännande att utforska hur vardagslivet ser ut för dem, på så sätt får man också flera lager av personerna och lär känna dem bättre. Och så är det helt enkelt mer intressant att göra en serie om personen bakom superkrafterna, slår han fast.

Luke Cage-serien får premiär på Netflix någon gång under 2016. Jessica Jones kan streamas nu. Läs recensionen av Jessica Jones här.

Stream Sverige
Nytt nummer av interaktiva magasinet Stream Sverige – laddas ned gratis på App Store eller Google Play.