Flaxa slappar i soffan
Med ett märgben och sidoläge i soffan får testhunden Flaxa knappast några pluspoäng av Petkit.

Aldrig har väl hälsoappar och tillbehör varit så populära som nu. Och självklart ska våra fyrfota promenadkompisar ha aktivitetsmätare de också. Vi har testat ett som heter Petkit. Självklart fungerar den här även på katter, men i brist på dessa har vi testat på vår hund Flaxa, en tioårig border collie-tik.

Petkit
Som att packa upp vilken Appleprodukt som helst …

Det som slår oss när vi packar upp aktivitetsmätaren är att tillverkaren gått all in i sin Appleprodukthärmning. Lådan, paketeringen, allt är 100% Apple-känsla. Och det är ju snyggt. Så vi klagar inte. (När vi slänger ett öga på den något mer avancerade storebrodern P2 blir det nästan löjligt hur de snott designen av Apple)

Petkit

Mätaren är stor som en femkrona (om någon minns hur en sådan ser ut) men betydligt tjockare. Den fästs i ett halsband med hjälp av en medföljande oring (tjockt gummiband) som träs över två hakar. Så som till exempel många cykellampor fästs.

Fäst i halsbandet
På ett extra halsband som är dedikerat aktivitetsmätaren och därmed aldrig fäst några koppel i, sitter Flaxas mätare. Dygnet runt. 

Vår första tanke är att denna lösning inte kommer att hålla i längden. Alla som har sett sin hund frenetiskt klia sig på halsbandet kan nog relatera till den oron. Våra farhågor kommer dock på skam. Under vår ett par veckor långa testperiod sitter den som gjuten på halsbandet trots dygnetruntanvändning och en hund som gillar att krafsa sig i pälsen. Men nog borde en säkrare fästanordning kunna skapas?

Missa inte: 8 prylar som gör livet för djurägaren enklare och roligare

Många hundägare kan nog känna motvilja till faktumet att hunden ska ha halsbandet med mätaren på sig jämt för att den ska kunna ge korrekt statistik. Undertecknad har inga större problem med det, vi köpte ett tunt och svalt nylonband som helt enkelt fick sitta på hela tiden. Vi valde att inte fästa några koppel i detta, för att minska risken att mätaren lossnar.

Lätt att komma igång

Installationen är väldigt enkel. Du parar via bluetooth mätaren med en app i din smartphone och du fyller i ett par uppgifter om din hund – sedan är du igång.

Appen
Appen är snygg och rolig att navigera runt i.

Appen är riktigt snygg och ganska enkel att använda. Lite rörig känns den dock, någon skulle behöva städa upp lite bland menyvalen och renodla vad som ska finnas på vilken plats. Nu är alla, visserligen snygga, komponenter utstlängda lite här och var. Att hitta det viktigaste är inte svårt men risken är att du faktiskt missar roliga funktioner. 
Testet fortsätter på nästa sida!

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning