Titel: Billions
Genre: Drama
Premiär: 2016-01-18
Tjänst: HBO Nordic

Den allra första scenen i Billions formligen skriker Showtime. Men det är inte bara en kinky scen. Den kan också ses som symbolisk för hela Showtime-serien som utspelar sig i New Yorks finansvärld. För Billions handlar först och främst om makt. Om makt och pengar. Allt uppbyggt kring en tungviktsmatch mellan två personer som föraktar varandra. Den ene liknar till och med den andra vid en Mike Tyson i toppform.

Billions

I den ena ringhörnan finns Bobby ”Axe” Axelrod (Damien Lewis), en selfmade hedgefond-kung som var den enda i hedgefonden som överlevde 11 september-attacken och som en följd av det kunnat bygga ett eget miljardimperium. Tack vare stora summor till välgörenhet uppfattar allmänheten honom som generös, men bakom kulisserna är ”Axe” en smart och beräknande person som inte drar sig för att tänja på lagen.

Missa inte: Full pott till streamingaktuella Whiplash

I den andra ringhörnan befinner sig statsåklagaren Chuck Rhoades (Paul Giamatti). Han är hänsynslös och framgångsrik i sitt jobb, men överskuggas ändå av sin ännu mer framgångsrika hustru och en far med ett kontaktnät som överträffar hans eget. Rhoades är oerhört stolt över sitt perfekta CV. Han har vunnit 81 fall och inte förlorat något, men åtalar heller aldrig så länge det finns en risk att förlora.

Billions

Både Damien Lewis, som här gör sin första stora tv-roll sedan hans Emmy-belönade karaktär Nicholas Brody skrevs ut ur Homeland, och den erkänt skicklige Paul Giamatti gör sina tungsviktsroller rättvisa, och den första scenen där det bränner till på riktigt är också den där de två möts för första gången. Men den mest intressanta rollen av alla innehas av Maggie Siff (Sons of Anarchy), vars stjärna lyser starkt i Billions.

Siff spelar Wendy Rhoades som är hustru till Chuck men också Bobby Axelrods välbetalda motivationsguru och psykiatriker. Wendy har med sina specialkunskaper om det mänskliga psyket hjälpt Axe att fatta smarta beslut och haft stor del i hans framgångar, men när maken beslutar sig för att sätta blåslampan på hedgefond-kungen blir det hela komplicerat. Var de tar Wendy Rhoades längre fram i serien återstår att se, men om skaparna Brian Koppelman, David Levien och Andrew Ross Sorkin skulle vilja bredda historien från att handla enbart om två testosteronstinna män så är det Maggie Siffs karaktär som har den klart största potentialen.

Billions

Malin Åkerman då? Svårt att säga. Bobby Axelrods hustru Lara kommer liksom sin make från enklare förhållanden. Hon är en tuff och driven kvinna som vet vad hon vill och som kompletterar sin make perfekt. Tillsammans är de Wall Streets tjusiga powerpar. Åkerman har ganska få scener i de två första avsnitten, men förhoppningsvis får svenskan, som annars mest rört sig i komedifacket, mer att jobba med ju längre serien fortskrider.

Billions har nästan lika mycket swagger som Damien Lewis, när Bobby Axelrod anländer till ett formellt möte i en simpel t-shirt med fult tryck och förödmjukar alla inblandade. Det här är en serie som inte tar sig själv på för stort allvar. Det som serveras är rak underhållning för stunden, varken mer eller mindre, men det betyder också att det ibland kan kännas lite ihåligt. Seriens skapare är mer intresserade av att leverera oneliners som ”What’s the point of having fuck you money if you never say fuck you?” eller ”When did it become a crime to succeed in this country?” än att utforska svaren på frågorna eller fördjupa historien.

Antihjältar tycks vara melodin i tv-världen just nu och inget fel i det, men det är svårt att sympatisera med någon av huvudpersonerna. Och med reservation för att vi bara har fått tillgång till de två första avsnitten i förväg, så blir slutfrågan: varför jag ska egentligen bry mig om Billions?

Billions
Nytt nummer av interaktiva magasinet Stream Sverige – laddas ned gratis på App Store eller Google Play.
Betyg 3 av 5