Virus via chatten

”Så pinsamt... [länk]”

Så kan ett meddelande du får av en vän på Facebook-chatten se ut. Klickar du på länken kommer du till en sida som ser ut som Facebooks, men du verkar ha loggats ut och måste logga in igen.

Gör inte det. Annars ger du bort ditt Facebook-login till tjuvar och ditt konto infekteras med ett nytt virus som sedan sprider sig vidare med samma typ av meddelanden till dina vänner.

Den här typen av Facebook-virus har dykt upp tidigare, men det kan vara lite lurigare när det är privata meddelanden och dessutom på svenska.

Missa inte: Experten om lömska Facebook-viruset: "Hackarna har ansträngt sig"​

Se upp för nytt Facebook-virus

Så gör du om du är drabbad

Om du har drabbats eller tror att du har drabbats bör du omedelbart byta lösenord. Gå sedan till kontoinställningarna och gå vidare till appar (på webben klickar du på hänglåset längst upp till höger och sedan på appar i listan till vänster som dyker upp). Gå igenom alla appar som listas här. Om du inte känner igen någon bör du stänga av den och ta bort den.

Läs även: Så blåst blir du av Facebook - varje dag

En del virus har spridits via Facebook men installeras i systemet, och då funkar inte den här tekniken, men de allra flesta är som i det här fallet Facebook-appar som du kan ta bort på det här sättet.

Missa inte: 6 enkla knep för att undvika att framstå som en idiot på Facebook