Som M3 berättade om sprider sig ett nytt lömskt Facebook-virus just nu som en löpeld på internet. Viruset kommer i form av att en av dina vänner på Facebook skriver "så pinsamt..." följt av en länk i Facebook-chatten. Klickar du på länken kommer du till en sida som ser ut som Facebook, men du verkar ha loggats ut och måste logga in igen.

När vi pratar med David Jacoby, säkerhetsforskare på Kaspersky Lab, är han inte särskilt förvånad över virusets framfart.

– Nej, jag är inte alls förvånad. Hackare har använt den här typen av metoder ända sedan ICQ-tiden. Så snart någon form av social media blir stor brukar det här komma på köpet. Men just att någon du redan känner till skickar ett sådant här meddelande kan göra att folk blir lite extra oförsiktiga. Man kanske tänker att det är den där festbilden från gymnasietiden som har dykt upp.

– Det hela verkar komma från en ip-adress i Belgien. Just att meddelandet är skrivet på svenska visar att hackarna har ansträngt sig lite.

Så skyddar du dig

Så vad är då expertrådet om olyckan är framme och man har råkat klicka på den där länken och fyllt i sina inloggningsuppgifter? Förutom att David Jacoby råder alla att ställa in så att Facebook automatiskt varnar för misstänkta inloggningsförsök görs säger han att man genast bör gå igenom sina lösenord.

– Det bästa är ju att man har olika lösen till allt. Det finns enkla trick att använda, exempelvis att slutar se på lösenord som en matematisk formel, och istället börejar använda lösenordsfraser som till exempel ”jag har en blå bil”. Det kan sedan bli en slags bas som du använder på olika sajter. På Facebook kan du då exempelvis ”jag har en blå bil !kompisar” på facebook eller ”jag har en blå bil !fågel” på Twitter.

Missa inte: 8 digitala bluffmetoder vi minns – flera snurrar fortfarande runt​