Kobolt

Amnesty International och lokala organisationen Afrewatch i Demokratiska Republiken Kongo har publicerat en rapport som varnar för en ny våg av barnarbete i mineralframställningen i landet.

Barn så unga som sju år gamla har satts i arbete i små koboltgruvor, som skickar sin produktion vidare till Congo Dongfang Mining, ett dotterbolag till Zhejiang Huayou Cobalt Ltd som i sin tur säljer den förädlade metallen till batteriproducenter i Kina och Sydkorea.

Kobolt används i lithium-job-batterier och kan alltså hamna i din Iphone, Galaxy, laptop – eller bilen, för de som har elbil.

Rapporten pekar ut Apple och andra stora elektroniktillverkare och vädjar till dessa att kolla upp sina underleverantörer noggrannare och garantera att kobolt från dessa gruvor inte hamnar i just deras produkter.

Apple har i flera år pressat sina leverantörer så att de ska följa regler kring arbetsmiljö, förbjudna ämnen och konfliktmineral. Till BBC kommenterar företagets representant Amnesty-rapporten:

– Barnarbete tolereras aldrig i vår leverantörskedja... vi undersöker för tillfället ett tiotal material, inklusive kobolt, för att identifiera risker på miljö och arbetsmiljö och möjligheter för Apple att påbörja effektiv, skalbar och hållbar förändring.

Både Apple och andra tillverkare har även svarat att det är svårt att spåra just kobolt, ett mineral som idag inte listas som ett konfliktmineral.