Vilken Harry Potter-figur är du? Vilken sorts ost passar dig? Hur blir din sommar? De eviga undersökningarna dyker upp titt som tätt på Facebook. Om du bryr dig om din integritet – och din tid – bör du sky dem som pesten.

Missa inte! 10 dolda Facebook-tips: Så enkelt gör du ditt konto betydligt säkrare

Ända sedan Facebook lanserade appar har utvecklare tagit fram korta undersökningar av alla tänkbara slag. Många som har använt Facebook sedan starten minns säkert de olika ”personlighetstesten” som var vanliga ett tag, och varje månad dyker någon ny variant upp och blir populär.

Det finns i princip två olika sorters test som skickas runt och delas på Facebook. Båda är problematiska, men av helt olika orsaker.

1. Integritetskränkande appar

Den första typen är appar du måste godkänna på Facebook. Dessa begär åtkomst till din profil, din vänlista, dina bilder och ibland allt annat du har lagt in på Facebook. Företagen bakom har luddiga integritetspolicys och exakt vilken information som faktiskt skickas iväg och lagras någonstans går inte att se.

Facebookundersökning

När Comparitech varnade för den populära appen Most used words, som visade vilka ord du har använt mest genom att bland annat få tillfång till allt du någonsin har publicerat på Facebook, svarade det koreanska företaget bakom på anklagelserna och uppgav bland annat att denna data bara läses av i användarens webbläsare och inte skickas eller sparas på några servrar.

ANNONS: Prova F-Secure TOTAL kostnadsfritt och få både internetsäkerhet och VPN i samma prenumeration

Vill komma åt din profil och annan data

Även om du kanske kan lita på just det företaget, finns det hundratals, om inte tusentals, företag som gör lika många olika tester. Hur mycket av din personliga data som skickas iväg och används för marknadsföring (eller i lömskare syften) går inte att säga men företagen bakom har så klart en affärsmodell och vill tjäna pengar. Undersökningarna kostar inget att göra, så det är uppenbart att de måste fixa intäkter på annat sätt.

Alla tester och andra appar som vill komma åt din vänlista och profil är inte lömska personuppgiftsgrävmaskiner som kommer skicka all din data till högstbjudande – men det är extremt svårt att veta i förväg vilka du kan lita på. Bäst är därmed att inte godkänna några och bara avbryta eller stänga fliken.

2. Nonsenstest som bara vill ha dina klick
Den andra typen ligger inte på Facebook och kräver ingen inloggning. I dag ligger de väldigt ofta på domänen what-character-are-you.com, och de kan vara av typen ”vilken låt är skriven om dig?” där du får en serie frågor av typen ”Om du vore en katt, skulle du vara…” med några olika svarsalternativ.

Nonsenstest för att få klick

De liknar de tester som ofta finns i till exempel veckomagasin, där det kan stå ”flest ettor? då är du med största sannolikhet…” och liknande.

Missa inte! Skräckfunktionen på Facebook listar allt du någonsin gjort

Undersökningarna i den här kategorin är rent nonsens. De bygger inte på någon form av faktiska beräkningar, och i många fall väljs resultatet helt slumpmässigt. Du kan alltså göra samma test två gånger med samma svar och få olika resultat. Det enda sajten vill är att få dig att klicka, klicka, klicka och se så mycket reklam som möjligt.

Till skillnad från den första typen finns ingen egentlig integritetsrisk med att göra såna här undersökningar, men de är ett otroligt tidsslöseri och du fyller bankkontona hos tvivelaktiga företag genom att klicka dig igenom dem.

3. Nigeriabrev à la Facebook

Du får ett meddelande från en gammal vän som påstår sig ha vunnit en stor summa pengar, till exempel i form av ett stipendium. Allt som behövs först är bara att betala skatt, och nu ber vännen dig hjälpa till med det eftersom hen har lite ont om kontanter. I gengäld får du dela på vinsten.

Det här är ett klassiskt Nigeriabrev med skillnaden att det på Facebook är mycket svårare att omedelbart se att det är en bluff, eftersom det ser ut att komma från någon du känner.NBC News rapporteradeså sent som i slutet av juni om en man som drabbades och upptäckte sitt misstag när han råkade på sin bekanta på en begravning och hon inte hade en aning om vad han pratade om.

Vårt råd är enkelt: Skicka aldrig pengar till någon du bara har kontaktat på nätet, oavsett om det ser ut att vara någon du känner. Ring upp och dubbelkolla även om det så är din bästa kompis eller moster.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning