Falsk varning

4. Låst konto-varningar

”Varning, din sida kommer snart stängas av”, ”Om du inte agerar nu kommer ditt konto låsas” och liknande meddelanden som lämnas som kommentarer eller skrivs på väggen i en öppen grupp eller på en sida. Det finns alltid en länk du ska klicka på för att avhjälpa problemet, men den länken ligger inte alls på facebook.com-domänen utan någon annan domän som hör till bluffmakarna.

Vad det brukar handla om är att komma över dina inloggningsuppgifter och sedan använda ditt konto för att sprida fler bluffar. Men det förekommer också att länken leder till en sida som försöker utnyttja en säkerhetsbrist för att installera skadeprogram som utpressningsprogram på din dator.

Gratis flygbiljetter?

5. Gratis flygbiljetter

Du har nog sett det någon gång: En vän delar ett inlägg som ser ut att vara från till exempel Emirates Airlines eller ett annat flygbolag. Företaget sägs dela ut gratis biljetter till slumpvist utvalda Facebook-användare, och allt du behöver göra är att dela eller kopiera inlägget för att vara med i dragningen. Det här är ren och skär bluff –flygbolag delar aldrig ut gratisbiljetter(de lever på rakbladsmarginaler) – och den som ligger bakom försöker samla in så många användares personuppgifter som möjligt för att använda i andra skumma syften.

I värsta fall ombeds du gå till en länk där du ska fylla i en massa uppgifter om dig själv för att vara med i lotteriet. Den ligger på en domän som liknar företagets riktiga men har absolut inget att göra med det. Här kan det handla om ren identitetsstöld eller försök att få dig att fylla i kreditkortsuppgifter.

Kedjeinlägg

6. Pinsamma bluffarna

Facebook är också en fantastisk källa i kategorin ofarliga men pinsamma bluffar. Du har förmodligen sett vänner posta inlägg om hur de inte ger Facebook tillåtelse att använda deras foton, eller sprida inlägg som påstår att de som kopierar det är med i utlottningen av en stor summa pengar från Mark Zuckerberg. Eller kanske en bluff om hur paracetamol-tabletter är smittade med något hemskt virus.

Något mer allvarliga är alla de fejknyheter som sprids av hatsajter. Men det är ett ämne för en annan artikel.

Missa inte: Facebook blockar fejknyhetsblockerare som missade fejkad nyhet om fejknyhetsblockering på Facebook