I Tomtoms nya Spark-serie finns en mängd olika träningsklockor, från den enklaste modellen GPS Fitness Watch för 1 390 kronor, till värstingmodellen Cardio + Music + Bluetooth Headphones för 2 900 kronor vilket är den modell vi har testat.

Det som skiljer klockorna åt är att grundmodellen ”bara” har gps, modellerna med ”cardio” även har en inbyggd pulsmätare, de med ”music” kan lagra och spela upp 3 gb musik via bluetooth och de med ”bluetooth headphones” har ett par medföljande bluetooth-hörlurar. Och värstingmodellen har alltså allt av detta.

Tomtom Spark Cardio + Music + Bluetooth Headphones
Tydlig. Det är mycket lätt att hålla koll på tempo med mera när man är ute och tränar.

Ris och ros till gränssnittet

Att testa klockan är en minst sagt blandad upplevelse. Till att börja med känns den väldigt plastig och svårnavigerad i jämförelse med den Apple Watch vi burit dagligen sedan i höstas. Avsaknaden av både pekskärm och färg bidrar också till en (felaktig ska det snart visa sig) känsla av detta mer är en leksaksklocka än en seriös träningsklocka.

Men att den är plastig och lätt är förstås bara en fördel för en träningsklocka och gränssnittet med dess enda navigeringsknapp är föredömligt snabbt, smidigt och lättanvänt. Trots att klockan har en stor mängd funktioner och inställningsmöjligheter har vi inga som helst problem med att konfigurera och dra igång den.

Gränssnittet på datorn visar sig dock inte vara lika smidigt och att föra över musik går visserligen snabbt men vi saknar en del alternativ. Exempelvis kan bara hela spellistor föras över utan möjlighet till redigering. Att via bluetooth para klockan med hörlurana och vår mobil är inte heller helt smärtfritt och det krävs några försök innan vi får till det.

Tomtom Spark Cardio + Music + Bluetooth Headphones
Armbandet är lite plastigt men klockan är bekvämt lätt och seriösare än den först ger intryck av.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning