Bra för träning, sämre för musik

Den kluvna upplevelsen fortsätter när vi efter att ha väntat en stund på gps:en drar igång vårt första träningspass. För som träningsklocka visar den sig fungera alldeles utmärkt. Lättanvänd, tydlig och informationsrik med all önskvärd statistik ett eller ett par knapptryck bort.

Som musikuppspelare är den dock sämre, på gränsen till oanvändbar. Till att börja med har hörlurarna, i alla fall för våra öron, en väldigt dålig passform. De är obekväma och halkar alltför lätt ur öronen under träning. Bluetooth-kopplingen är också väldigt dålig och vi är tvungna att hålla armen med klockan i brösthöjd för att musiken inte ska hacka under uppspelningen. Och då har vi ändå klockan på vänster handled, samma sida som mottagaren på hörlurana. Vänsterhänta som vill ha klockan på höger handled får med andra ord problem.

Tomtom
Otympligt. Gränssnittet på datorn vid musiköverföringen är tämligen funktionsfattigt.

De musikrelaterade nackdelarna fortsätter att rada upp sig. Exempelvis måste all styrning av musiken under träning ske via den svåråtkomliga lilla fjärrkontrollen på hörlurarna. Ljudet är i alla fall okej, även om det inte når några direkta toppnivåer.

Som tur är går klockan att para ihop med andra bluetooth-hörlurar än de som följer med, så en billigare modell utan dessa är definitivt att föredra!

Även mobilappen lämnar en del övrigt att önska, men detta lär säkerligen åtgärdas i kommande uppdateringar.

Tomtom Spark Cardio + Music + Bluetooth Headphones
I vårt testade paket ingår hörlurar, men den går också att köpa utan, om du redan har ett par bra bluetooth-lurar eller vill investera i bättre egna.

Omdöme
Träningdelen av Tomtom Spark Cardio + Music + Bluetooth Headphones är lysande och ur den aspekten kan klockan verkligen rekommenderas. Musikdelen, inklusive hörlurarna, är dock alltför svag för att denna modell totalt sett ska få mer än godkänt.


Fakta: Tomtom Spark Cardio + Music + Bluetooth Headphones
Tillverkare: Tomtom
Funktion: Träningsklocka
Systemkrav: Dator med usb-port, smartphone med Android eller IOS (för appen som dock ej är nödvändigt för att använda klockan).
Display: Svartvit.
Batteritid: Upp till 11 timmar med gps aktiverad. Upp till 5 timmar med gps, musik och pulsmätning. Upp till 6 veckor som klocka.
Lagringsutrymme för musik: 3 gb.
Vattentålighet: 5 atm 40 meter, väder och vattentät.
Övrigt: Inbyggd gps och pulsmätare.
Cirkapris: 2 390 kronor.


Bra som träningsklocka
Funktionsrik och lättanvänd.


Dålig musikuppspelning
Hörlurar med tveksam passform
Svag mobilapp.

Betyg 3 av 5