Det är alltid trevligt när det dyker upp en ny vänförfrågan på Facebook. Den lilla röda etiketten uppe till höger signalerar att det finns någon därute som uppskattar dig.

Missa inte: Så blåst blir du på Facebook – nästan varje dag

Men klicka inte ja omedelbart.

Det kan nämligen vara en bluffmakare som vill bli ”vän” med dig för att komma åt det du skriver och lägger upp. Det finns många orsaker till att någon bluffar på det sättet; det vanligaste är förmodligen spammare men det finns även de som fiskar efter personuppgifter att använda i andra syften, exempelvis identitetsstöld.

Sedan kan det också hända att någon person du inte vill ha att göra med försöker nästla in sig, exempelvis ett efterhängset ex.

Vänförfrågan på Facebook

Här är några enkla frågor att tänka på innan du klickar ja:

1. Känner jag personen?

Om namnet inte låter bekant är det nog bäst att du kollar profilen och fler bilder – kanske är det en gammal bekant du bara inte kände igen direkt, men det kan också vara någon helt okänd och då bör du vara mycket försiktig med att godkänna. Du kan alltid skicka ett privat meddelande först och fråga hur personen tycker sig känna dig. Obs! Finns en luring här, se punkt 5.

2. Har vi gemensamma vänner?

Något som definitivt bör få varningsklockan att ringa är om du och personen inte har några gemensamma vänner på Facebook. Det betyder inte nödvändigtvis att det är bluff, men kontrollera profilen så att du är säker på saken.

Fejkad Facebookprofil

3. Använder personen en allt för perfekt profilbild?

Om du får en vänförfrågan från en person med en misstänkt tillrättalagd, perfekt profilbild kan det vara ett varningstecken. Det kan vara en bildbyråbild (förmodligen stulen dessutom).

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning