Oled-skärmarna börjar slå igenom på bredfront på såväl tv-apparater som i mobilen och datorn. Men vad handlar det egentligen om?
Om vi börjar med att reda ut skillnaden mellan det som kallas led och oled kan de förstnämnda dioderna producera ljus, medan de sistnämnda kan producera både ljus och färger.
Läs mer: Så förändrar det smutsiga oled-kriget hela tv-branschen

Vad gäller själva namnet är oled en förkortning som står för organic light-emitting diode (organisk ljus-emitterande diod för att använda svenska). Termen organisk syftar på att materialen som används baseras på kol och inte kisel, själva definitionen för organisk kemi är ju att det ska vara kolbaserat.
Missa inte: Så fungerar oled - allt om heta tekniken
Magin med oled-skärmar hänger samman med fenomenet elektroluminiscens. För att uttrycka det kortfattat stimulerar en elektrisk laddning ett elektroluminiscent ämne som ger önskad färg: röd, grön eller blå. Oled i sig är inte mycket mer än två glasskivor med en katod och en anod, plus två organiska skikt för att transportera elektroner samt ett mellanskikt som avger ljus.
Fördelarna med oled-skärmar
En oled-skärm kan vara otroligt tunn. På CES-mässan i Las Vegas nyligen fick vi till exempel se en tv-apparat från LG som endast var 2,54 millimeter tjock.
En annan fördel med tekniken är att det är möjligt att göra böjbara oled-skärmar, något som öppnar upp för digitala tidningar som kan rullas ihop. Eller varför inte en böjbar mobiltelefon?

Det största dragplåstret med oled-skärmar är emellertid den fantastiska bildkvaliteten. Till skillnad från traditionella lcd-skärmar slipper vi allt ljusläckage från belysningen bakifrån och den svarta färgen är verkligen svart, vilket ger utmärkta kontrastförhållanden.
Läs även: Här är oled-tv:n du kan rulla ihop som en tidning
Till på köpet har oled-skärmar en oslagbar betraktningsvinkel, något som gör att bilden kan ses även från sidan. Dessutom är strömförbrukningen relativt låg.
Nackdelarna med oled-skärmar
Den främsta nackdelen med oled-skärmar är den höga prislappen, men vi kan sannolikt räkna med att den sjunker i takt med att tekniken sprids.
Det finns också oled-skärmar där bilden blir oskarp vid häftig rörelse, men dessa har tack och lov blivit mer sällsynta med tiden. Det här har förmodligen mer med tillverkarnas tekniker för att skala upp material av lägre kvalitet än oled-tekniken som sådan. Pixlarna i en oled har inga problem att slå på och av eller ändra färg och ljusstyrka snabbt nog för att undvika rörelseoskärpa och liknande problem.
Sedan har vi aspekten med en begränsad livslängd, det elektroluminiscenta materialet som används fungerar helt enkelt inte för evigt. Enligt expertisen kan vi räkna med att en vanlig oled-skärm kan användas i drygt 20 000 timmar, vilket motsvarar fem timmar per dag under elva års tid.
Många användningsområden
Oled-tekniken kan användas i alltifrån små klockor och mobiltelefoner till lampor och gigantiska tv-apparater. I princip är det bara fantasin som sätter gränser.

LG var första märket att lansera sin oled-tv, men numera är de långt från ensamma på marknaden. Sony, Philips och Bang & Olufsen har alla visat upp oled-apparater under det senaste året.
I dagsläget är LG det enda företaget som producerar tv-apparater som baseras på oled-teknik, dessutom har Panasonic lovat att släppa en 65-tumsmodell med namnet Viera TX-65CZ950 senare i år. Troligtvis kommer fler tillverkare att hoppa på tåget innan året är slut.