Fler mobiltester:


5g-uppkoppling, amoled-skärmar, 90 Hz, tre- och fyrdubbla kameror, 48 megapixlar eller mer, åttakärniga processorer, 64 gigabyte lagring och jättebatterier. Nivån på en mobil i budgetklass är verkligen inte vad den en gång var, utan betydligt högre. Det här är egenskaper som vi för bara ett par, tre år sedan var mer bekanta med i telefoner för tredubbla priset.

Testade budgetmobiler

Men när vi summerar 2021 och ser efter vilka mobiler som ger dig mest för mist antal kronor så är det bara att konstatera: Lägstanivån är hög. Det innebär i och för sig också att vi höjer kraven. Du kan inte jämföra en två år gammal prispressad telefon med en som är färsk. Utvecklingen går snabbt. Här har vi testat några av de bästa mobilerna du kan köpa just nu för som mest 2 500 kronor. Det senaste och bästa du kan få tag på från vardera större varumärke, fast på en begränsad budget.
 

Ett rörigt år

Men bara för att utvecklingen går framåt så går den inte rakt. 2021 har varit ett svajigt år med distributionssvårigheter och komponentbrist. Det har främst blivit påtagligt i vissa branscher som pc-komponenter, kanske framför allt grafikkort. Men också för mobila systemkretsar, där de hetaste och bästa har fått förtur i tillverkningen. Det har drabbat budget- och mellanklassmobilerna, där en hel del modeller har dragits in och tagit slut i förtur för att kretsarna de är byggda på har sinat.

Det gör att ett litet antal modeller vi testat under året som absolut hade platsat i denna lista får hoppas över. I många fall har tillverkaren redan en ersättare med aningen andra specifikationer, men inte nödvändigtvis en jätteuppgradering. Då har vi givetvis testat den istället. Det här gör också att det finns en viss risk att någon av de äldre mobilerna i testet kan komma att sina i lagren och inte fyllas på.

Summerar vi senaste året så ser vi att det är ett par saker som sticker ut. Det första är att 5g-utvecklingen har gått snabbare än vi trodde. Inte för mobilnäten och täckningen, det är fortfarande något som ett fåtal tätorter i landet har privilegiet att kunna köra… i några kvarter här och där. Men 5g-mobilerna är desto fler, och finns i nästan alla prisklasser.
 

Många saker att hålla reda på

Till och med riktigt billiga telefoner som dessa. Ett par av de testade budgetlurarna i år kan koppla upp sig med 5g och låta dig mobilsurfa supersnabbt. Lite förvånande är dock att det ännu inte finns mobiler i prisklassen som har stöd för snabbare wifi. Wifi 6 har varit etablerat längre än 5g, men budgetmobilerna stödjer alla bara som bäst wifi 5.

Det är stora skillnader mellan mobilerna på vissa punkter. Här finns allt från lågupplösta tft-skärmar med bildegenskaper som andas 2010-tal till högfrekventa 90 Hz-skärmar och amoled med perfekt kontrast, en annan sak som tidigare varit extremt sällsynt i lägre prisklass. Och här finns ett prestandaspann som vi inte ser i andra priskategorier; en telefon kan vara mer är dubbelt så snabb som en annan.

Så det gäller att hänga med och se vilka som klarar godkända minikrav, och vad du utöver det vill satsa dina pengar på. Det finns mycket att vinna på att hitta den mobil som fokuserar på de funktioner du uppskattar mest.
 

Så gjorde vi omdömet och testet

Vi bjöd in samtliga större tillverkare med officiell svensk distributör som vi kunde se hade aktuella telefonmodeller i prisklassen (under 2 500 kronor) och bad dem ställa upp med sin bästa modell. En del av de aktuella telefonerna hade redan testats under året och uppdaterades då med aktuellt pris och omdöme, men flera tillverkare hade nya telefoner att skicka in. Oneplus valde att avstå testet då deras Nord N100 är en utgående modell som inte finns omedelbara planer på att ersätta.

Telefonerna testades en och en, fabriksnya eller efter systemåterställning och senaste tillgängliga systemuppdatering. Prestanda mättes med Antutu Becnhmark 9, Geekbench 5 och 3dmark. Batteritid mäts med videoströmning via Youtube på full ljusstyrka, samt passiv uppdatering av webbsida med automatiseringsskipt, på 20 procent ljusstyrka och om telefonen stödjer det, hög bildfrekvens.


Doro 8050: Billiga seniormobilen ett par steg efter

Denna prispressade mobil med seniorinriktning från svenska Doro ger dig alla viktiga funktioner som gör dem unika. Men du får kompromissa en hel del.

Doro 8050
 
Betyg 2 av 5

Omdöme

Med en Doro får du räkna med att en del av det du betalar går till dess funktioner för trygghet, hörslinga med mera. Då blir det mindre över till ”vanliga” mobilfunktioner. Det gör att billiga Doro 8050 känns extra mycket budget, och den börjar tyvärr kännas alltför omodern. Satsa på bättre Doro 8080 istället.

Positivt

 • Behändig och greppvänlig
 • Smarta funktioner för seniorer
 • Bra ljud och bild

Negativt

 • Låga prestanda
 • Lite arbets- och lagringsminne
 • Något ljussvag skärm
 • Ingen vidare kamera
Testad: Maj 2020, uppdaterad maj 2021
Systemkrets: Snapdragon 215
Lagring: 16 GB, plats för mikro sd upp till 128 GB
Bildskärm: 5,7 tum ips, 720x1440 bildpunkter
Aktuellt pris: Från 2190 kr

 Läs hela vårt test av Doro 8050 


Moto G41: Liten men sympatisk uppgradering

Skärmen och kameran är bästa sakerna med Motorolas nya mobil för precis under 2 500 kronor.

Moto G41
Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Kan du klara dig med prestanda som bara med minsta marginal är godkända så får du mycket annat i Moto G41. Snygg amoled-skärm, mer lagring än konkurrenterna, bra ljud om än bara i mono, och en inte alls dålig kamera. Ingenting annat är direkt dåligt, även om det är klar budgetkänsla i vissa detaljer.

Positivt

 • Snygg skärm
 • Övertygande kameror
 • Extra mycket lagring
 • Stort och snabbladdat batteri

Negativt

 • Begränsande prestanda
 • Monoljud
 • Något plastig känsla
Testad: December 2021
Systemkrets: Mediatek Helio G85
Processor: 2 st Cortex-A75 2 GHz, 4 st Cortex-A55 1,8 GHz
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,4 tum amoled, 1080x2400 bildpunkter
Pris: 2 490 kr

 Läs hela testet av Moto G41 


Nokia G20: Kameran bäst i billiga Nokia

När priset ska pressas väljer tillverkarna olika saker att prioritera och spara in. Här har snäva budgeten lagts på att bevara en bra kamera. På bekostnad av det mesta annat.

Nokia G20
Betyg 3 av 5

Omdöme

Vill du ha en bra kameramobil till ett riktigt pressat pris är Nokia G20 en intressant kandidat. Men du får kompromissa med mycket annat. Ljud- och bildupplevelsen är medioker, prestandan bara med nöd och näppe godkänd, och uppkopplingen seg. Men är det budget så är det.

Positivt

 • Välbyggd, snygg och greppvänlig
 • Överraskande bra kameror
 • Pressat pris

Negativt

 • Ligger efter i prestanda
 • Blek skärm och monoljud
 • Långsam laddning
Testad: December 2021
Systemkrets: Mediatek Helio G35
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,52 tum lcd, 720 x 1600 bildpunkter
Pris: 1 790 kr

 Läs hela testet av Nokia G20 


Poco M3 Pro: Prisvärd 5g-mobil med en unik stil

Det är mycket vi känner igen från en annan mobil i Poco M3 Pro 5G. Men den har en design som gör att den fortfarande är unik.

Poco M3 Pro
Betyg 4 av 5

Omdöme

Med pressat pris och bara en påtaglig kompromiss jämfört med dyrare konkurrenter träffar Poco M3 Pro 5G helt rätt för den som vill ha prisvärd kvalitetsmobil och vara framtidssäkrad för 5g. Det som håller den tillbaka från toppbetyg är kameran som tål att uppgraderas även om den sköter det viktigaste bra. Poco har också en skärm som kunde vara ljusstarkare. Men hög kvalitet för övrigt och den extra prispressen gör den till en vinnare.

Positivt

 • Godkända prestanda.
 • Bra huvudkamera.
 • God batteritid.
 • Pressat pris.

Negativt

 • Något ljussvag skärm.
 • Ingen vidvinkel eller zoomkamera.
Testad: Augusti 2021
Tillverkare: Poco / Xiaomi
Systemkrets: Mediatek Dimensity 700 5G
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 6,5 tum ips, 1080 x 2400 bildpunkter (20:9), 90 Hz
Pris: 2 190 kronor

 Läs hela testet av Pco M3 Pro 


Realme 8: Kompakt och kraftfull mobil med snygg skärm

Prispressade Realme överraskar med bästa prestanda och en av de bästa bildskärmarna i prisklassen. Det kommer den långt på.

Realme 8
Betyg 4 av 5

Omdöme

Realme 8 imponerar med pigga prestanda, snyggaste bildskärmen i prisklassen, utmärkt batteritid och en kamera som gör det viktigaste mycket bra. Hade den haft bättre högtalare och vidvinkelkamera hade det kunnat bli full pott.

Positivt

 • Bra prestanda.
 • Amoled-skärm.
 • Utmärkt batteritid och snabbladdning.
 • Lätt och bekväm.

Negativt

 • Lägre klass på högtalare.
 • Medioker vidvinkelkamera.
 • Varm vid batteriladdning.
Testad: Maj 2021
Systemkrets: Mediatek Helio G95
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,5 tum amoled, 1080 x 2400 bildpunkter (20:9)
Aktuellt pris: 1 990 kr

 Läs hela testet av Realme 8 


Samsung Galaxy A22 5G: Snabb mobil till pressat pris

Allt är inte frid och fröjd med Galaxy A22 5G, men hastighet, både på processor och uppkoppling, går inte att klaga på.

Samsung Galaxy A22 5G
Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Vill du absolut ha en 5g-mobil och inte vill betala för mycket för det, är Galaxy A22 5G ett mestadels bra val. Den har en del svagare sidor, som en ljussvag skärm och mediokert ljud, men betalar du budgetpris får du räkna med budgetkvalitet på en och annan punkt.

Positivt

 • Goda prestanda i prisklassen
 • 5g och bra wifi
 • Bra huvudkamera

Negativt

 • Plastig att greppa
 • Blek skärm och platt ljud
 • Långsam laddning
Testad: December 2021
Systemkrets: Mediatek Dimensity 700 5G
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,6 tum tft, 1080 x 2400 bildpunkter, 90 Hz
Pris: Från 1 990 kronor

 Läs hela testet av Samsung Galaxy A22 5G 


Xiaomi Redmi 10: Bra mediamobil till budgetpris

Det är skärmen och högtalarna som höjer betyget för Redmi 10. Och det är inga stora fel på resten av telefonen heller.

Xiaomi Redmi 10
Betyg 4 av 5

Omdöme

Det finns saker att förbättra, och prestandan är inte i topp i prisklassen. Men det hindrar inte Redmi 10 från att vara en mobil med mycket kvalitet, funktioner och goda egenskaper för pengarna. Framförallt ljud och bild övertygar. Den hör till de bästa budgettelefoner just nu.

Positivt

 • Snygg, snabb och skarp skärm
 • Stereohögtalare
 • Väldesignad och välbyggd

Negativt

 • Ojämn kamera
 • Inte snabbast i klassen
Testad: December 2021
Systemkrets: Mediatek Helio G88
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,5 tum lcd, 1080 x 2400 bildpunkter, 90 Hz
Pris: 1 990 kr

 Läs hela testet av Xiaomi Redmi 10