Nu har Spotifys länge omtalade videofunktion till slut lanserats, och Sverige är ett av en handfull länder som får tillgång till tjänsten först, tillsammans med jättemarknader som USA, Storbritannien och Tyskland. Det går än så länge bara att strömma video till mobilappen i Android, en IOS-uppdatering sägs vara planerad till nästa vecka. Om det även kommer uppdateringar till desktop-programmen för Windows och OS X återstår att se.

Vi har testat tjänsten på en Android-telefon, som under dagen idag snällt uppdaterade sig automatiskt. Tyvärr höll vi på att missa det, för informationen i appen efter uppdatering om den nya, rätt så signifikanta funktionen var både kryptisk och sparsmakad. Det tog ett tag tills vi upptäckte att jadå, under avdelningen "Program" där vi tidigare bara haft tillgång till en del radioklipp samt poddar, fanns nu en ”videoprogram”-sektion.

Spotify video
Till en början verkar navigeringen rättfram och enkel, men den har en hel del barnsjukdomar.

Smått, gott och väldigt blandat
Så vad är det då för videor som Spotify börjar erbjuda? Musikvideor, vilket kanske skulle vara det mest uppenbara i vad de allra flesta tänker på som en musik-tjänst, lyser med sin frånvaro. Istället är det som erbjuds en mix av traditionella tv-program och nya media. Från etablerade tv-kanaler och produktionsbolag som BBC, Kanal 5, TV3, MTV och Comedy Central får vi dokumentärer, talkshows, nyhetsklipp, dokusåpor, sketchkomedi naturprogram… saker som du traditionellt hittar i tablån på dumburken. Det du däremot inte hittar här är film och tv-serier, till synes inte heller de som produceras av kanalerna själva.

Detta blandas vilt med innehåll som du inte hittar i traditionella tv-utbudet, utan vanligen hittar i de mer välproducerade delarna av Youtube, eller på olika mediasajters webb-tv-avdelningar, samt shower från produktionsbolag med en fot i tv-världen och en på webben, som Vice och Adult Swim.

Spotify video
Under innehållskategorierna blandas och ges det ganska vilt och inkonsekvent.

Skenet bedrar, ibland
Till en början blir vi överraskade av hur mycket svensk material som finns att få tag på. Här finns som sagt Kanal 5 och TV3 representerade med ett urval av deras program, och även Aftonbladet bidrar med en stor andel innehåll. Det visar sig dock i störande många fall inte handla om hela shower utan om snuttiga små klipp, till exempel enstaka (och dessutom gamla) sketcher och inslag från komedishower. En del andra program finns i sin helhet, men förutom sådant som sorteras in under avdelningen ”nyheter” så är det mesta ett halvår gammalt. Minst.

Det ser helt enkelt ut som om Spotify lyckats få till bra rättighets- och distributionsdealar med en del leverantörer, men sämre med andra, och appen är inte särskilt bra på att särskilja på hela kompletta program och vad som mest kan ses som snuttifierade teasers. Så låt er inte överväldigas av första intrycket, det är ganska lite egentligt innehåll bakom fasaden.

Spotify video
Många mediabolag vill av naturliga skäl inte släppa ifrån sig det färskaste innehållet. Det blir lite märkligt i vissa fall, som här med humorshowen Daily Show som ju är baserad på dagsfärska nyheter.

Men letar vi så hittar vi en del riktiga höjdare. Utbudet från till exempel Adult Swim (komediserier), Maker Studios (Youtube-nätverk med ett brett utbud av egenproducerade shower) och Twit (nyheter och shower med teknikvinkel) är gediget och varierat, och här hittar vi mängder av fullängds-shower. Just spel-och teknik-kategorin känns mycket välmatad med bra innehåll, vilket ju uppskattas av nördar som oss på M3, men kanske inte intresserar alla lika mycket.