Att kalla Samsung Galaxy View för en surfplatta är egentligen att göra den en otjänst. Det är med sin 18 tum skärm och sin vikt på två och ett halvt kilo större och tyngre än de flesta bärbara datorer. Det här ska snarare ses som en liten allt-i-ett för hemmet med pekskärm och Android, samt inbyggt batteri som ger dig möjligheter att flytta runt den.

Framtill är det bara en stor pekskärm, och baktill sitter ett rejält stöd två lägen; stående med lätt lutning bakåt, eller liggande med lätt lutning uppåt i bakkant. Stödet har också ett inbyggt handtag som gör Galaxy View lättare att bära runt, men det funkar bara i ett av lägena. Ett likadant hål i andra änden hade varit en enkel lösning.

Galaxy View
Denna jätteplatta tar verkligen upp plats och kräver uppmärksamhet. På gott och ont.

Främst för film

Så vad ska man ha en Galaxy View till? Kanske främst för att titta på film. Namnet antyder lite på det – att det är en maskin för ”viewing”. Och när vi startar ”plattan” så landar vi inte på Androids vanliga startskärm, utan på en specialmeny ett svep åt sidan, som bara är ett stort rutmönster av strömmade filmtjänster.

Den känns lite påträngande, dels för att den förutsätter att Samsung vet bättre än jag vad jag vill använda min Galaxy View till, dels för att det bara är ett fåtal av apparna som faktiskt funkar. De flesta får du först ladda ner från Google Play, och betalar du inte för just Netflix, Viaplay, CMore eller HBO så är det bara onödiga rutor som stör. Det går inte heller att byta ut vilka appar som menyn ska länka till såvitt vi kan se. Och vi sökte verkligen noga bland inställningarna efter det.

Den stora skärmen är som sagt på 18, eller mer exakt 18,4 tum. Den är i 1080p-upplösning, vilket på den storleken känns trist lite för att vara en surfplatta. Det är en rejält pixlig upplevelse om du vill använda den för något annat än att just titta på film. I bio-läge, uppställd på till exempel soffbordet, sitter vi lite längre bort och då störs vi inte lika mycket av det. Skärmen är däremot helt ok om man ser till färger, och passar bra för just film.

Galaxy View
Galaxy View finns också i vitt.