Hösten 2014 släppte Huawei Ascend Mate 7, deras första allvarliga försök (åtminstone på den svenska marknaden) att konkurrera i mobilernas lyx-division. Det var en rejäl sextummare på gränsen till phablet-storlek helt i lyxigt solid aluminium. Ett drygt år senare är det dags för uppföljaren. Huawei har släppt namnet ”Ascend” och nykomlingen heter kort och gott Mate 8.

Mate 8 är väldigt lik sin föregångare, och har samma solida metallchassi med utmärkt byggkvalitet rakt igenom, men en förkärlek för lite vassa kanter som kan irritera vid långvarig användning. Den är lite lättare, och lite mer rundad baktill, men nu faktiskt någon millimeter tjockare som mest. Kameran och fingeravtrycksläsaren baktill är nu runda istället för fyrkantiga.

Tyvärr har den även samma gamla mikro usb-kontakt. Vi hade hoppats på fler telefoner med usb c vid det här laget.

Mate 8
1080p-skärmen i Mate 8 räcker gott och väl för en utmärkt upplevelse, tycker vi.

Dubbla sim
Den enhet som vi fått in för test har modellbeteckningen NXT-L29 och har stöd för dubbla sim-kort och det ser ut som om det är den som främst kommer att säljas i Sverige. Precis som på en del andra Huawei-telefoner tar ett av sim-korten upp platsen för sd-kort om du vill köra dubbla. Mate 8 har 32 gigabyte inbyggd lagringsplats, vilket lär räcka långt för de flesta.

Det ser ut att sitta exakt samma skärmpanel i Mate 8 som i Ascend Mate 7. Den är på ”bara” 1080p, vilket bland 1440p- och till och med 4k-konkurrenter låter lite, men faktum är att vi inte upplever den som för lågupplöst. Allt ser uppfriskande skarpt ut. Skärmen har något kalla färger, men det finns möjlighet att ställa in färgtemperatur i inställningsmenyn. Det är något vi sett från enstaka tillverkare, men hoppas att fler snart kan ta efter.

Mate 8
Snabbaste sättet att se skillnad på Mate 7 och Mate 8 är formen på kameran och fingeravtrycksläsaren baktill.