Bra ljud och funktionellt gränssnitt

Ljudet i Mate 8 är väl godkänt. Speciellt som liten partyhögtalare med ovanligt klart och snyggt ljud i de inbyggda högtalarna. Det verkar vara stereo men det är lite svårt att säga då de två högtalarelementen sitter tätt och har dålig spridning. Ljud vid samtal och ljudet via hörlursuttaget klassar vi varken som osedvanligt bra eller dåligt. Vi kunde inte heller notera några problem med prestanda på 4g- eller wifi-mottagningen, men det är sådant som kan kräva månader av kontinuerlig användning för att avslöja.

Mate 8 har Android 6.0 med Huaweis egna gränssnitt, vilket är samma som i Mate S eller Honor 7, fast med lite annat färgschema som standard. Det skiljer sig ganska rejält från Androids standard både i upplägg och utseende, så för den som är ovan kan det ta ett litet tag att lära sig hitta. Men det är skyggt att titta på, och möjligheten att ladda ner färgkodade profiler med designade ikoner och grafik gör det enkelt att sätta din egen touch på utseendet.

Mate 8
Det finns två lägen för gränssnittet. Antingen standardläget eller ett förenklat gränssnitt för till exempel barn och seniorer. Eller bara för dig som vill slippa en massa onödigt tjafs på skärmen.

M3 rekommenderarOmdöme

Mate 8 ska levereras i slutet av februari och har nu börjat dyka upp så smått för förbeställning i en del butiker. Priset ser ut att ligga på mellan 6 000 och 6 500 kronor. Det är inte så mycket om man jämför med flaggskeppen från Samsung och Apple, men frågan är vad som får kunder att välja en Mate 8 istället för till exempel en Nexus 6p. Kanske den snygga stilen, eller den övertygande batteritiden. Men det finns också andra riktigt bra lurar i samma prisklass som erbjuder intressanta funktioner och toppkvalitet. Mate 8 sällar sig till dessa, men utan att direkt sticka ut.

Fakta Huawei Mate 8 NXT-L29

Tillverkare: Huawei
Funktion: Smartphone
Systemkrets: HiSilicon Kirin 950
Processor: Cortex A72 2,3 GHz quad core + Cortex A53 1,8 GHz quad core
Grafik: Mali-T880 MP4
Minne: 3 GB
Lagring: 32 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 6 tum ips, 1080 x 1920 bildpunkter (368 ppi)
Kameror: 16 megapixel + led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat6), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2, a-gps, nfc
Batteritid: ca 9h webbvideo (wifi), ca 11h blandad användning (4g), ca 30 h samtal (3g)
Operativsystem: Android 6.0
Storlek: 15,7 x 8,1 x 0,85 cm
Vikt: 190 g
Pris: Från 5 699 kr på Dustin

Prestanda

Antutu Benchmark: 89 623 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 19178 poäng


Elegant design och utmärkt byggkvalitet
Hög prestanda
Lång batteritid
Bra kamera


Stor och något kantig i greppet
Grafikprestanda ej i topp

Betyg 4 av 5