Det senaste året har usb Type C varit ett hett ämne i teknikvärlden. Flertalet stora tillverkare – däribland Apple och Google – har utrustat sina datorer med usb Type C-anslutningar. Förutom att tekniken innebär att ström och data kan föras över snabbare än tidigare är bakåtkompatibiliteten en av de största fördelarna. Det går nämligen bra att använda äldre kablar och adaptrar för att ansluta en usb Type C-kontakt till datorn.

Missa inte: Här är 5 saker du bör veta om usb – innan prylköpet

Med tekniken har också en stor nackdel – den riskerar att förstöra datorn helt. Google-teknikern Benso Leung är en av de som drabbats av just detta. I en recension på Amazon berättar han om att han hade köpt en billigare usb Type C-kabel från Amazon som förstörde datorutrustning han för tillfället testade.

Incidenten verkar nu skapa svallvågor i teknikvärlden. Exempelvis går tekniksajten The Verge till hård attack mot tekniken, och menar att branschen nu står inför ett jätteproblem eftersom konsumenten inte kan säkerhetsställa om en kabel i dagsläget kommer kunna förstöra en dator. Skribenten på The Verge drabbades själv av problemet när han skulle ladda upp en Nexus 6P via en Macbook Air.

Läs även: Allt du behöver veta om usb c

”Problemet är att när du ansluter en usb-enhet kommer den börja dra ström. Om den försöker dra för mycket kan enheten som förser den med ström kortslutas. Det är inte min Nexus-telefons fel att min Macbook blev grillad – den gjorde bara vad den borde göra: att fråga efter så mycket ström som möjligt. Felet ligger inte heller på Macbooken – portarna på den är inte designade att hantera så mycket ström, eller att ens veta att de ska försöka göra det. Felet är kabeln, som bör kunna förhindra båda sidor att börja strula med energiberäkningen.”, skriver The Verge.

Han menar samtidigt att problemet finns även i äldre typer av usb-enheter, men att de inte var designade att använda lika mycket ström.

Rådet de ger? Håll er borta från usb Type C fram till dess att datortillverkarna kan säkra sina anslutningsportar så att liknande saker inte händer.