Titel: Tomorrowland
Genre: Äventyr
Speltid: 130 minuter
Premiär: 2015
Tjänst: Viaplay

Var och en av de tre Disneyparkerna, Disneyland i Kalifornien, Disney World i Florida och Euro Disney i Paris har alla ett område där Disneyinspirerade innovationer kommer till liv, bland annat som byggnader, transportmedel och kläder. Tomorrowland fick 1982 en helt egen park nära Disney World i Florida. Hit kan verklighetens fantasifulla uppfinnare komma för att visa upp sina idéer i det som Walt Disney själv tänkte skulle bli en permanent världsutställning.

Missa inte: Från stekhett till iskallt – här är fem högaktuella streamingpremiärer

Parken fick namnet Epcot (Experimental Prototype Community of Tomorrow) och filmen Tomorrowland – med George Clooney och Britt Robertson i huvudrollerna – tillåter sig att göra en slags kontrafaktisk omtolkning av den specifika berättelsen. Frank Walker (Clooney) var nämligen som pojke en av de hoppfulla unga drömmarna som dök upp på världsutställningen i Queens 1964. Trots att hans jetpack inte fungerade, och därför inte heller fångade intresset hos parkens vd, fick han ändå en mystisk prydnadsnål av vd:ns dotter – en prydnadsnål som öppnade dörren till en dold och mycket mer tekniskt avancerad värld.

Tomorrowland

Samma prydnadsnål dyker upp 50 år senare hos Casey Newton (Robertson). När hon vidrör märket får hon syner om det utopiska Tomorrowland. Den mystiska flickan, som inte blivit en dag äldre, dyker också upp och leder henne till Frank som med åren blivit en djupt paranoid enstöring. För länge sedan blev han förvisad från det högteknologiska landet. Detta efter att ha kommit upp med en uppfinning som nu hotar att förstöra både Tomorrowland och världen som vi känner den. Han ser en möjlighet i att Casey kanske skulle kunna undanröja hotet och snart är de på väg tillbaka mot Tomorrowland via en iögonfallande bakväg – naturligtvis förföljda av dimensionens agenter som inte är så förtjusta över att verklighetens pöbel tar sig in i paradiset.