Om du har växt upp med moderna actionspel som Call of Duty, Battlefield och Halo kan det vara svårt att förstå vilken otrolig betydelse Doom har haft för genren. För med sin i dag grovhuggna pixelyta och begränsande mekanik (exempelvis går det inte att titta upp eller ner) ser det nämligen inte mycket ut för världen. När det släpptes 10 december 1993 var det dock det häftigaste vi kunde spela på våra datorer, och så här i efterhand har flera av dess inslag blivit standard.

Utvecklaren bakom Doom var knappast några duvungar i sammanhanget när man släppte ifrån sig titeln. På meritlistan fanns allt från simplare Commander Keen till Wolfenstein 3D – ett spel som i mångt och mycket låg till grunden för Doom, inte minst genom att de båda titlarna spelades i ett förstapersonsperspektiv. Men Doom var råare, snyggare och mer avancerat. Och framför allt hade det en 3d-motor som blåste konkurrenterna av banan. Dessutom innehöll det en editor som lät oss skapa våra egna banor och monster.

Doom

Doom lanserades som så kallad shareware, det vill säga genom en fil som vem som helst kunde ladda ner kostnadsfritt, och som därmed fick enorm spridning över hela världen. Även om försäljningen av den registrerade och kostnadsbelagda versionen inte innebar några superhöga siffror bidrog distribueringsmodellen till att serien blev med tiden enormt populär. Två år efter släppet hade över 10 miljoner spelat titeln, och samtliga av uppföljarna blev riktiga kassakor.

Missa inte: 9 Dos-spel du bara minns om du är över 30