Maskiner kan komma att göra hälften av jordens befolkning arbetslös inom de närmaste 30 åren. Detta enligt dataspecialisten Moshe Vardi som under lördagen talade vid American Association for the Advancement of Science (AAAS). Moshe Vardi säger att artificiell intelligens är ett hot mot världens ekonomi som inte bör underskattas skriver The Guardian.

– Vi närmar oss en tid då maskiner kommer att kunna överträffa människor på nästan varje punkt, säger Moshe Vardi.

Missa inte: Så stort hot mot mänskligheten utgör AI

– Jag tror att samhället måste börja ta i den här frågan innan det är för sent. Om maskiner kommer att kunna göra så gott som alla jobb bättre än människor, vilka jobb finns då kvar för människorna?

Fysikern Stephen Hawking och teknikmiljardärerna Bill Gates och Elon Musk utfärdade liknande varningar under 2015. Hawking varnade då för att “A.I. kunde innebära slutet för mänskligheten” och Musk sa att "artificiell intelligens representerar vårt största existentiella hot".

Moshe Vardi varnade även för att så gott som inget yrke skulle vara immunt mot en sådan förändring. Dataspecialisten sammanfattade med att han vill samla forskare, vetenskapsmän och kvinnor för att överväga huruvida den framtida teknologin som håller på att utvecklas i slutändan kommer att vara till nytta för mänskligheten.

Dystra framtidsutsikter likt Moshe Vardis är dock inte utan sina kritiker. Författaren Nicholas Carr och Edward Geist vid Stanford Univeristy hävdar exempelvis att mänsklig kreativitet och intution när det gäller komplexa problem i stort sett är oersättbar och en tydlig föredel jämtemot datorintelligens.

Martin Ford, författaren bakom Rise of the Robots: Technology and the Threat of a Jobless Future, väljer att hålla sig mer neutral i frågan och tror istället att en framtida automatisering av jobb kommer handla om politik. I samtal med National Geographic säger Ford att om forskare och regeringar inte tar tag i frågan så kommer det få stora konsekvenser för de människor som inte befinner sig på den ekonomiska toppen av samhället.