Det svenskutvecklade Unravel gjorde sin debut på världens största spelmässa, E3. Där de flesta slogs om att vara störst, bäst och mest högljudda stack det lugna pusseläventyret ut ordentligt. Det gör även det färdiga spelet, speciellt för oss svenskar som får uppleva vår miljö på ett helt nytt sätt.

Ett garnnystan med stil

I Unravel får vi följa den charmiga garnfiguren Yarny, en ömtålig filur som inte kan göra mycket mer än att gå, hoppa och kasta iväg en del av sin kropp i form av en lasso. Det kanske låter väldigt begränsat, men tack vare det mångsidiga lassot kan Yarny tråckla sig förbi de flesta hinder som ständigt ställer sig i vägen. Bland annat kan den lilla hjälten använda sin kropp som lian, dra föremål till sig och skapa studsmattor och broar.

Unravel

Med hjälp av dessa egenskaper ska Yarny ta sig igenom pusselfyllda plattformsbanor i jakt på en gammal kvinnas bortglömda minnen. Vissa pussel är lätta medan andra tar en stund att klura ut, även om det oftast handlar om att se vilka föremål som Yarny kan interagera med. Eftersom alla obligatoriska pussel kan lösas i deras direkta närhet är det aldrig tal om några längre springturer fram och tillbaka för att hitta rätt. Det finns emellertid ett antal hemligheter på varje nivå som kräver att hjärnan arbetar några extra varv för att hitta.

Sverige i närbild

Som sagt är Unravel extra kul för oss svenskar eftersom miljöerna känns som – hemma. Där vi brukar få nöja oss med att röda stugor med vita knutar representerar vårt avlånga land, osar varje liten bildruta i Unravel Sverige.

Resan tar oss från porlande vattendrag till bärfyllda skogsbryn och snötyngda granskogar; magiskt vackra miljöer i all sin naturliga prakt. Spelet lyckas till och med förmedla hur jobbiga knott kan vara och kylan i isiga vindar. Eftersom både snö, sten och vatten beter sig precis som i verkligheten är det enkelt att drömma sig in i spelvärlden, eller till och med få minnen från sin egen barndom.

Unravel

Ljudbilden drar också ett stort strå till stacken och det är lätt att missta spelvärldens vindbrus och fågelkvitter för den äkta varan – kommer ljudet från högtalaren eller fönstret? Musiken som ackompanjerar upplevelsen är inspirerad av traditionell svensk folkmusik, vilket ytterligare förstärker känslan.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning