Titel: Still Alice
Genre: Drama
Speltid: 101 minuter
Premiär: 2014
Tjänst: C More

Alice Howland (Julianne Moore) är en vältalig professor i lingvistik vid universitetet i Columbia. Hon duellerar med sin dotter på Wordfeud, springer sin vanliga runda runt hemmet och följer noga sina tre barns karriärer, drömmar och kärleksrelationer. Men då hon kort efter sin 50-årsdag får diagnosen tidig Alzheimers, är det med vetskapen att allt som hon någonsin varit och fortfarande identifierar sig med och som hon tycker är roligt, sakta kommer att ätas upp av den förfärliga sjukdomen.

Missa inte världspremiärerna av de nya Beck-filmerna! Välj ett av de olika erbjudandena från vår samarbetspartner C More här!

Det blir uppenbart bland annat då hon under en löprunda plötsligt förlorar känslan av var hon befinner sig och inte hittar hem. Lite senare tappar hon tråden framför en hel sal av studenter, och när hon också har svårt att hitta orden som hon tidigare haft så lätt att trolla fram, börjar sjukdomen på allvar att prägla hennes liv. Alice märker hur hon är på väg att förlora sig själv. 

Still ALice

Tillsammans med maken, John (Alec Baldwin), som också är akademiker, försöker hon först att gå metodiskt till väga med digitala listor, ett mentalt träningsprogram och en låda full med piller – men ingenting hjälper. Sjukdomen börjar långsamt bryta ned Alice inför ögonen på tittarna.

Och det är just denna oundvikliga torpedering av en mycket begåvad och livsglad människa som Julianne Moore gestaltar så briljant genom hela filmen. I inledningen lyser ögonen av vitalitet. Alice är intelligent, varm, vältränad och ständigt upptagen av världen omkring sig. Hon är uppskattad på sin arbetsplats, omtyckt av sina vänner och bekanta och älskad av sin familj.

Men allt eftersom de mentala förmågorna slocknar, följer Moores ansiktsuttryck, gester och hela väsen efter. Med stora blanka ögon famlar hon sig genom sommarhuset i ett försök att hitta toaletten medan hon ställer samma fråga om och om igen till sin make. Från tid till annan kan man nästan förnimma ett hjälplöst barn någonstans bakom de 50-åriga ögonen. Transformation är helt enkelt makalös. 

Still ALice

Hon får kompetent med- och motspel av en engagerad Alec Baldwin och en överraskande bra Kristen Stewart som yngsta dottern Lydia. Lydia är en amatörskådespelare utan något tydligt mål i livet som inte finner sin mors ständiga inblandning i sitt liv helt nödvändig, men som lite oväntat är den som finns där för sin mor när sjukdomen förvärras.

Men i centrum finns Julianne Moore som i en av filmens mer briljanta scener är redo att byta Alzheimer mot cancer. ”Jag önskar att jag hade cancer. Jag menar det. Jag vill inte skämmas. När man har cancer sätter människor på sig rosa band till din ära och göra långa vandringar för att samla in pengar åt dig.” Det är tydligt att Alzheimer inte målas med samma heroiska pensel för de offer som drabbas när sjukdomen sticker upp sitt fula tryne.

Det är därför också lite synd att Still Alice, som på väldigt många punkter är hudlöst ärlig och insiktsfull, tonar ner sjukdomens allra värsta sidor, inklusive plötsliga vredesutbrott, långvariga depressioner och akut trötthet. Filmen väjer också lite från de upphetsade diskussioner, missförstånd och gräl som sjukdomen utsätter varje parförhållande för.

Still Alice räcker dock långt ändå. Det är en ytterst välfungerande, osentimental och meningsfull independentfilm, gjord med liten budget, som är ett nöje att följa till slutet. Även om slutet är givet i förväg.

Stream Sverige
Nytt nummer av interaktiva magasinet Stream Sverige – laddas ned gratis på App Store eller Google Play.
Betyg 4 av 5