Betyg: 4/5
Titel: Vikings
Genre: Drama
Premiär: 2013 (premiär för säsong 4 2016-02-19)
Tjänst: HBO Nordic

Slutet av säsong tre lämnade oss längtandes efter mer. Ragnars bror, Rollo (Clive Standen), hade avundsjuk vänt vikingarna ryggen för stanna i Paris och försvara staden mot nästa angrepp norrifrån. Gustaf Skarsgårds Floki (textas i Sverige som Floke) hade dräpt Ragnars bästa vän, munken Athelstan, för att skydda de nordiska gudarnas position i samhället. Drottning Aslaug hade förrått Ragnar i hans frånvaro – och så svävade Ragnar (Travis Fimmel) själv mellan liv och död med inre blödningar.

Missa inte världspremiärerna av de nya Beck-filmerna! Välj ett av de olika erbjudandena från vår samarbetspartner C More här!

I inledningen av säsong fyra är det sålunda massor av trådar att knyta ihop och potentialen för en riktigt fet säsong är stor. Och Vikings väjer lyckligtvis inte från detta. Tvärtom tillförs ännu fler berättelser, utan att man glömmer bort de historier som påbörjats. Man skulle kunna befara att det blir rörigt och påverkar helheten, men som tittare har man inga problem att följa med i berättelserna. I likhet med Game of Thrones förmår Vikings att leverera en massa sidohistorier utan att man bli förvirrad eller har glömt av var de lämnades senast. Det är heller inte fråga om några nedprioriteringar som man ibland upplever från Game of Thrones där bihistorier ibland bänkas hela säsonger.

Vikings

Rollo, som även om han egentligen bör betraktas som en förrädare fortfarande är en sympatisk huvudperson, har det inte lätt i sin nya kristna omgivning i Paris. Han har svurit att försvara staden som han tidigare drömt om ett erövra. Men det är inte lätt att vara härförare när man inte kan 
kommunicera, eftersom tolken har rest vidare. Av sin utvalda prinsessa blir han behandlad som en primitiv apa och hans frustrationer gör att han också lever upp till det epitet. Clive Stranden är eminent i rollen som Rollo.

När Ragnar ännu en gång återvänder från ett plundringståg är det denna gång som mer död än levande. Och medan han kämpar för livet i sin sjuksäng övertar sonen Björn Jernside (Alexander Ludwig) Kattegatt. Det första Björn beslutar är att Floki ska gripas för mordet på faderns vän, så att Ragnar kan fatta beslut om Flokis öde när han är stark nog igen.

Men när kungen repar sig upplever han att läget inte har utvecklats i den riktning han vill. Han försäkrar att han ville gripa Floki själv, att det var hans önskan. Björn, som hade hoppats få faderns respekt och uppskattning, tvingas bege sig till vildmarken för att bevisa sitt värde. Ragnars lite skadeskjuta gestalt framställs sublimt av Travis Fimmel som med enkla medel visar den frustration, besvikelse och vrede han känner via kroppsspråk och ansiktsuttryck. Snart drar sig kungen undan till en liten stuga med sin kvinnliga orientaliska slav, som har en särskild talang för olika berusningsmedel.

Vikings

Och som om Ragnars problem inte var stora noga så finner han, när han en afton promenerar in på slottsgården, att en främling sitter på tronen. Den historiska konungen Harald Hårfager har nämligen tämligen nonchalant anlänt till Kattegatt och proklamerat att han är där för att erövra Ragnars tron och själv bli kung.

Vikings är fortfarande en berusande bekantskap. Kostymer, skådespeleri, foto och ljud är av det praktfulla slaget. Det är en serie med stor budget, som har resurser och insikt att förvandla den semihistoriska förlagen till en kanonbra serie.

I anslutning till premiären av säsong 4 blir även säsongerna 1-3 tillgängliga på HBO Nordic för den som vill starta serien från början. Med start den 19 februari visas ett nytt avsnitt av säsong 4 varje fredag i tio veckor. Övriga tio avsnitt visas senare under året.

Stream Sverige
Nytt nummer av interaktiva magasinet Stream Sverige – laddas ned gratis på App Store eller Google Play.