I artikeln:


Vad är 5g?

5g är nästa generations mobilnätverk där hastighet på surf, täckning och allt annat vi använder dagens mobilnät till (lte, som oftast kallas 4g) ska förbättras markant.

5g

Hastigheten för 5g är hög. Upp till 10-20 gigabit/sekund tros näten klara när det är klart (men realistiskt lär du komma upp i någon gigabit), men framför allt ska betydligt fler prylar kunna kopplas upp samtidigt.

Läs även: Vi testar Sveriges första 5g-nät

Hittills har bara frekvenser under 6 GHz reserverats för mobilnät, men för att kunna maxa hastigheterna rejält kommer 5g att göra anspråk på frekvensband mellan 6 GHz och 100 GHz.

Fördelar med 5g (utöver hastighet)

En av de största fördelarna kommer vara att fördröjningen (latency) minskar avsevärt. Fördröjningen är det som gör att saker du gör på din mobil kan upplevas långsamma, även om du surfar på snabbaste nätet med bästa täckningen.

Video 5g
En av fördelarna med 5G är att latancy, fördröjningen, ska bli avsevärt kortare. Detta kommer att förbättra känslan av att det går snabbare.

Till exempel: Tiden det tar från det att du trycker på play på ett hd-klipp på nätet till att det faktiskt börjar spelas upp ska gå betydligt snabbare med 5g. Vikten av att minska fördröjningen kommer inte minst att bli viktigt med ny teknik som självkörande bilar.

Läs även: Är 5g farligt? Det här säger vetenskapen

Uppkopplade prylar

Med fler och fler saker som kopplas upp, det så kallade "internet of things" eller IoT, kommer det att behövas betydligt mer utrymme om inte de olika frekvensbanden ska bli överbelastade. Allt från mobiler till kylskåp och andra prylar har redan börjat slåss om utrymmet.

iot

​Målet med 5g är att kunna hantera just detta. När EU förra året presenterade sin vision för 5g sade man bland annat att näten ska klara 20 miljarder mänskliga abonnenter och över en biljon internet of things-prylar. Dessutom ska mobilnäten fungera för markbundna fordon i hastigheter över 500 kilometer i timmen och kunna användas för att positionsbestämma en terminal med en meters noggranhet.

(Pssst. För dig som vill minnas tillbaka hur vi såg på när 4g - 4:e generationens mobilsystem var på gång...)

När kommer 5g på riktigt?

Under 2020 har tekniken börjat rullas ut i större skala i flera länder, men det är ännu långt kvar till något land har nått full täckning.

Sydkorea blev först i världen med att rulla ut 5g kommersiellt. I maj 2020 hade cirka 10 procent av landets mobilanvändare tillgång till 5g. Men i juni rapporterades att dessa 5g-användare endast använde 5g-uppkoppling cirka 15 procent av sin uppkopplade tid.

Även USA var tidigt ute i och med att operatören AT&T öppnade 5g-nät i 12 amerikanska städer i slutet av 2018. I dag rullas 5g-nätet ut för fullt runt om i landet, men ännu är täckningen väldigt begränsad.

Även Kina ligger långt fram i utvecklingen. Kinesiska företag, så som Huawei och ZTE, har dock förhindrats från att delta i utbyggnaden av näten i USA, Japan och många länder i Europa (därbland Sverige) av rädsla för spionage. 

5g i Sverige då?

Ingen av de olika operatörerna i Sverige har ännu något exakt datum för när tekniken är i gång i hela landet, men de stora operatörerna har redan lanserat sina 5g-nät, om än i liten skala i landets största städer. Först ut var Telia, Tre och Tele 2. Nyligen presenterade även Telenor sitt nya nät som än så länge täcker delar av Stockholms innerstad.

5g

I skrivande stund har även auktionen av 5g-frekvenser påbörjats i Sverige. Budgivningen har dock skjutits upp sedan Huawei överklagat regeringens beslut att förbjuda 5g-teknik från företaget i svenska nät.

Vilka mobiler har 5g-stöd idag?

Alla de stora tillverkarna har i dag släppt 5g-mobiler. Här listar vi de senaste modellerna som ger dig 5g när tekniken blir tillgänglig. Det ska tilläggas att än så länge är det ytterst få områden där du kan dra nytta av 5g-täckning, men om du planerar att köpa en mobil i dag och vill vara redo rekommenderar vi att du kollar nämare på någon av dessa 5g-telefoner.

Mobiler med 5g-stöd (läs vårt stora mobiltest här):

Apple
Iphone 12
Iphone 12 Mini
Iphone 12 Pro och Pro Max

Asus
Asus ROG Phone 3
Asus Zenfone 7
Asus Zenfone 7 Pro

Huawei
Huawei Mate 40 Pro
Huawei Mate Xs
Huawei P40
Huawei P40 Pro och P40 Pro Plus

Motorola
Motorola Egde
Motorola Edge Plus
Motorola Moto G Plus 5G
Motorola Razr 5G

Nokia
Nokia 8.3

Oneplus
Oneplus 8
Oneplus 8 Pro
Oneplus 8T
Oneplus Nord
Oneplus Nord N10

Poco
Poco F2 Pro

Realme
Realme X50
Realme X50 Pro

Samsung
Samsung Galaxy A51 5G
Samsung Galaxy Note 20
Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Samsung Galaxy S20 FE 5G
Samsung Galaxy S20 5G
Samsung Galaxy S20 Ultra 5G
Samsung Galaxy Z Fold 2

Sony
Xperia 1 II
Sony Xperia 5 II

Xiaomi
Xiaomi Mi 10
Xiaomi Mi 10 Lite
Xiaomi Mi 10 Pro
Xiaomi Mi 10T 5G
Xiaomi Mi 10T Pro 5G