I artikeln:


Vad är 5g?

5g är nästa generations mobilnätverk där hastighet på surf, täckning och allt annat vi använder dagens mobilnät till (lte, som oftast kallas 4g) ska förbättras markant.

4g

Hastigheten för 5g tros nå upp till 10-20 gigabit/sekund tros nätet klara när det är klart (men realistiskt lär du komma upp i någon gigabit), men framför allt ska betydligt fler prylar kunna kopplas upp samtidigt.

Hittills har bara frekvenser under 6 GHz reserverats för mobilnät, men för att kunna maxa hastigheterna rejält kommer 5g att göra anspråk på frekvensband mellan 6 GHz och 100 GHz.

Fördelar med 5g (utöver hastighet)

En av de största fördelarna kommer vara att fördröjningen (latency) minskas avsevärt. Fördröjningen är det som gör att saker du gör på din mobil kan upplevas långsamma, även om du surfar på snabbaste nätet med bästa täckningen.

5g

Till exempel: Tiden det tar från det att du trycker på play på ett hd-klipp på nätet till att det faktiskt börjar spelas upp ska gå betydligt snabbare med 5g. Vikten av att minska fördröjningen kommer inte minst att bli viktigt med ny teknik som självkörande bilar.

Uppkopplade prylar

Med fler och fler saker som kopplas upp, det så kallade "internet of things" eller IoT, så kommer det att behövas betydligt mer utrymme om inte de olika frekvensbanden ska bli överbelamrade. Allt från mobiler till kylskåp och andra prylar har redan börjat slåss om utrymmet.

iot

​Målet med 5g är att kunna hantera just detta. När EU förra året presenterade sin vision för 5g sade man bland annat att näten ska klara 20 miljarder mänskliga abonnenter och över en biljon internet of things-prylar. Dessutom ska mobilnäten fungera för markbundna fordon i hastigheter över 500 kilometer i timmen och kunna användas för att positionsbestämma en terminal med en meters noggranhet.

När kommer 5g på riktigt?

Tekniken väntas rullas ut i stor skala världen över runt år 2020, men redan nu har tekniken börjat testas på flera platser – och i Sydkorea och USA har tekniken lanserats skarpt.

5g

Sydkorea blev först i världen med att rulla ut 5g kommerciellt när man drog igång sina nya 5g-master i december förra året. Tillsvidare är tekniken begränsad till företagsanvändare i större städer, men kommer att succesivt rullas ut till vanliga konsumenter och fler delar av landet.

Även USA var tidigt ute i och med att operatören AT&T öppnade upp 5g-nät i 12 amerikanska städer i slutet av 2018. Men än så länge är det bara ett fåtal som kan använda nätet och den fulla hastigheten är ännu inte nådd. Det lär dröja till senare i år innan AT&T och andra operatörer får igång 5g i någon större skala. 

Även Kina ligger långt fram i utvecklingen. Kinesiska företag, så som Huawei och ZTE, har dock förhindrats från att delta i utbyggnaden av näten i USA och Japan av rädsla för spionage.

I Europa har tester påbörjats, bland annat i London och Berlin.

5g i Sverige då?

Ingen av de olika operatörerna i Sverige har ännu något exakt datum för när tekniken är i gång i hela landet, men tester pågår.

5g

De flesta operatörerna har i tidigare intervjuer sagt att den första 5g-standarden kommer att vara klar på riktigt runt 2020, men redan nu testas tekniken i Sverige. I december 2018 invigde Telia, Ericsson och KTH det första 5g-nätet i Sverige, på KTHs campus i Stockholm. Kring årskiftet kommer 5g-licenserna att börja auktioneras ut.

Mobiler med 5g-stöd

Mobiler med stöd för den nya 5g-tekniken är inte långt borta, och de flesta stora tillverkare har modeller på gång. Här är tillverkare som har bekräftat att de jobbar med 5g-mobiler.

Samsung
Den första mobilen med 5g från företaget var Samsung Galaxy S10 5G, som lanserades i Sydkorea i april i år. Resten av världen får vänta, men så har vi ännu inget utbyggt 5g-nät.

Xiaomi
Utöver Xiaomi Mix 3, vilken är företagets senaste flaggskeppsmobil, släppte företaget även en 5g-version av telefonen, Xiaomi Mix 3 5G.

Huawei
Kinesiska jätten Huawei är tungt investerade i 5g. De jobbar hårt på med att bygga infrastruktur för tekniken i Kina, men också i många andra länder. Företaget visade nyligen upp en helt ny typ av mobil – en vikbar. Men telefonen är inte bara vikbar, den har även stöd för 5g. När Huawei Mate X släpps är ännu oklart.

Honor
Honor, som är en del av Huawei, har förstås även de en 5g-mobil på gång. Företaget kommer att visa upp den nya 5g-mobilen på ett event under Q4 2019.

Lenovo
Lenovo har gått ut och lovat att företaget ska släppa en 5g-telefon under 2019.

LG
LG visade upp den nya mobilen LG V50 under mobilmässan Mobile World Congress i februari. Telefonen har förutom 5g även ett 4 000 mAh stort batteri och en Snapdragon 855-processor.

Oneplus
Oneplus senaste flaggskeppstelefon, Oneplus 7 Pro, släpptes även i en 5g-variant. Telefonen sälj bland annat i Storbritannien.

ZTE
Ännu en kinesisk tillverkare som har släppt en 5g-mobil. Företaget visade upp ZTE Axon 10 Pro 5G på Mobile World Congress i Barcelona tidigare i år. Mobilen har dock inte släppts i Sverige. Här fick vi istället 4g-varianten ZTE Axon Pro.

Fler tillverkare
Utöver dessa har fler tillverkare bekräftat att de kommer att stödja tekniken, men inte när och med vilka telefonmodeller. Däribland: Apple, HTC, Oppo, HMD (Nokia), Vivo, Sony, Asus, Fujitsu och Sharp.