I artikeln:


Vad är 5g?

5g är nästa generations mobilnätverk där hastighet på surf, täckning och allt annat vi använder dagens mobilnät till (lte, som oftast kallas 4g) ska förbättras markant.
5g

Hastigheten för 5g är hög. Upp till 10-20 gigabit/sekund är den teoretiska hastigheten (men realistiskt lär du komma upp i någon gigabit), men framför allt betyder det att betydligt fler prylar kan kopplas upp samtidigt.

Läs även: Vi testar Sveriges första 5g-nät

Hittills har bara frekvenser under 6 GHz reserverats för mobilnät, men för att kunna maxa hastigheterna rejält kommer 5g att göra anspråk på frekvensband mellan 6 GHz och 100 GHz.
 

Fördelar med 5g (utöver hastighet)

En av de största fördelarna är att fördröjningen (latency) minskar avsevärt. Fördröjningen är det som gör att saker du gör på din mobil kan upplevas långsamma, även om du surfar på det snabbaste nätet med den bästa täckningen.
Video 5g
En av fördelarna med 5g är att latancy, fördröjningen, blir avsevärt kortare. Detta kommer att förbättra känslan av att det går snabbare.

Till exempel: Tiden det tar från det att du trycker på play på ett hd-klipp på nätet till att det faktiskt börjar spelas upp ska gå betydligt snabbare med 5g. Vikten av att minska fördröjningen kommer inte minst att bli viktigt med ny teknik som självkörande bilar.

Läs även: Är 5g farligt? Det här säger vetenskapen
 

Uppkopplade prylar

Med fler och fler saker som kopplas upp, det så kallade "internet of things" eller IoT, kommer det att behövas betydligt mer utrymme för att inte de olika frekvensbanden ska bli överbelastade. Allt från mobiler till kylskåp och andra prylar har redan börjat slåss om utrymmet.
iot

​Målet med 5g är att kunna hantera just detta. När EU för några år sedan presenterade sin vision för 5g sade de bland annat att näten ska klara 20 miljarder mänskliga abonnenter och över en biljon internet of things-prylar. Dessutom ska mobilnäten fungera för markbundna fordon i hastigheter över 500 kilometer i timmen och kunna användas för att positionsbestämma en terminal med en meters noggranhet.

(Pssst. För dig som vill minnas tillbaka hur vi såg på när 4g - 4:e generationens mobilsystem var på gång…)

Därför drar 5g mer batteri

5g batteritid

Det 5g-nät som idag finns utbyggt används främst för dataöverföring. Det betyder att till exempel din mobil behöver koppla upp sig mot både 5g (data) och 4g (lte) och/eller 3g för att hantera sms och telefonsamtal. Att vara uppkopplad mot flera olika nätverk drar helt enkelt mer batteri.

I takt med att 5g-näten byggs ut kommer de också att kunna hantera samtal och andra telefonspecifika funktioner. I framtiden lär det inte dra mer batteri än vad 4g-nätet gör i dag. Till dess får du se till att optimera batteriinställningar och kanske till och med stänga av 5g när du inte behöver det, om du vill spara på batteritid.

När kommer 5g på riktigt?

Sydkorea blev först i världen med att rulla ut 5g kommersiellt. Även USA var tidigt ute i och med att operatören AT&T öppnade 5g-nät i 12 amerikanska städer i slutet av 2018. I dag rullas 5g-nätet ut för fullt runt om i världen.

Även Kina ligger långt fram i utvecklingen. Kinesiska företag, som Huawei och ZTE, har dock förhindrats från att delta i utbyggnaden av näten i USA, Japan och många länder i Europa (därbland Sverige) av rädsla för spionage.

Under 2020 började tekniken rullas ut i större skala i flera länder, men det är ännu långt kvar till något land har nått full täckning. I dag finns 5g-täckning i de flesta tätbebyggda områden i de rikare delarna av världen, men det kommer att dröja tills även landsbygd får täckning.

Enligt Ericsson Mobility report (2021) väntas 75 procent av världens befolkning ha 5g-täckning år 2027. Under förra året, 2021, uppskattas 25 procent av jordens befolkning haft tillgång till 5g.
 

5g i Sverige då?

Ingen av de olika operatörerna i Sverige har ännu något exakt datum för när tekniken är i gång i hela landet, men de stora operatörerna har redan lanserat sina 5g-nät i landets större städer.

Telia uppger att deras mål är att 90 procent av Sveriges befolkning ska ha 5g-täckning år 2023. Telenor anger 99 procent inom samma tidsram. 

Läs mer om 5g hos respektive operatör

5g

Varför tar det så lång tid?

5g-nätet kräver både nya master och prylar som stödjer tekniken. De flesta mobiler som släpps idag har stöd för 5g, men utbyggnaden av master tar längre tid.

Vilka mobiler har 5g-stöd idag?

Alla de stora tillverkarna har i dag släppt 5g-mobiler. Om du planerar att köpa en mobil i dag, även om du bor utanför storstäderna, rekommenderar vi att du kollar nämare på någon av dessa 5g-telefoner så att du är redo.

Våra tester: