Apple, Samsung, LG, HTC, Sony, Microsoft, Motorola, Huawei, ZTE, Oneplus och ett par datorföretag som Asus och Acer… ungefär så långt kommer vi när vi snabbt ska räkna upp smartphonetillverkare. Vi har också under åren testat enstaka modeller från Alcatel, Xiaomi, Oppo, Doogee och allt vad de heter, men de är alla ganska okända för de allra flesta svenskar.

Här kommer en rad modeller du troligen aldrig hört talas om. Vi stötte på dem när vi besökte Mobile World Congress för ett tag sedan och så gott som ingen av dem har sålts i Sverige – känner du igen någon av modellerna?

Missa inte! Vi testar Xiaomi Mi Mix: Maxat mobilmonster med häftigaste skärmen på länge

Gionee

Gionee är en kinesisk mobiltillverkare baserad i Shenzhen och har funnits sedan 2002. De är också populära ibland annat Indien och Fillipinerna. I deras monter hittade vi lurar med riktig premiumkänsla och i alla fall på pappret hyfsade specar.

Zopo är en annan kinesisk tillverkare, även de från Shenzhen. De ser ut att fokusera på lite enklare och billigare mobiler. Deras mobiler säljs faktiskt i en del sydeuropeiska länder – och under en kort tid även i Sverige. Kolla till exempel in den här avsomnade Facebook-sidan. Zopo hann även föräras med en svensk Wikipedia-sida. Inte illa...