Det var brist på handkontroller när Microsoft släppte sin Elite-modell i slutet av förra året. Enklaste sättet att få den lyxigare handkontrollen, som fungerar till Xbox One såväl som till Windows, var att köpa ett konsolpaket. En Xbox One på köpet, skämtade försäljaren på Gamestop, innan han bestämde sig för att sälja ett löst exemplar till mig. Schysst, verkligen.

Missa inte: Wow, Microsoft – är det här tidernas bästa spelkontroll?

Razer tycker bevisligen inte att Elite är den ultimata handkontrollen, så deras svar är Wildcat. Nu har vi alltså två handkontroller i ungefär samma (väl tilltagna) prisklass. Det har sällan varit roligare att vara seriös gamer.

Razer Wildcat
Wildcat är främst byggd för Xbox One, vilket loggan mitt fram vittnar om. Men det funkar också bra till Windows.

Både Xbox One och Windows
Razer Wildcat fungerar till såväl Xbox One som Windows. Den tidigare har fått lite mer kärlek, främst i form av de fyra knapparna på botten. Bland dessa hittar du nämligen volym- och headsetfunktioner, som du (om du har den vanliga Xbox One-handkontrollen) behöver en adapter för att replikera. Mute- och volym-kontroller direkt på handkontrollen är inte dumt alls, men de fungerar inte för Windows-spelare ännu. Det ska dock komma, lovar Razer.

Wildcat känns igen om du spelat med en Xbox One-handkontroll tidigare. Bygget är snarlikt, men den är några gram lättare, och känns lite lyxigare. Inte lika premium som Elite, men det råder inga tvivel om att Wildcat är ett bra bygge. Det märks extra mycket när du trycker på ABXY, för de är klickiga med kort anslag, vilket är bra om du vill vara extra snabb i knapphamrandet.

Missa inte: Stort test – bästa handkontrollerna till nya Apple TV

De analoga spakarna känns som väntat, men styrkorset är inte lika bra. Det må se ut som något lyft från en Dual Shock 4, men knapparna är lite stumma. Å andra sidan är styrkorset på en vanlig Xbox One-kontroll inget vidare heller, så är det vad du jämför med kan det faktiskt upplevas som ett steg uppåt.

Razer Wildcat
I vanlig Razer-stil levereras Wildcat i ett ordentligt fodral, med en proprietär men kvalitativ USB-sladd.

Kvalitetsknappar
Något som definitivt är en förbättring är axelknapparna. Såväl L och R, som LB och RB, är betydligt bättre, med lägre (samt för LR, ställbart) anslag. Dessa, tillsammans med de fyra M-knapparna, som kan programmeras till att replikera någon annan knapptryckning, gör att Wildcat står ut. M-knapparna programmeras inte via Xbox Accessories-appen, utan via Wildcat-kontrollen. Det har fördelen att knappar kan programmeras om medan du spelar, men trots att det är enkelt så känns det inte lika intuitivt. M3 och M4, som är längst ned på Wildcats baksida, kan för övrigt tas bort med hjälp av en medföljande skruvmejsel.

Det medföljer för övrigt gummitoppar för de analoga spakarna, vilka är helt okej, samt gummerade grepp till handkontrollen, vilka vi inte gillar – allt i Razer-grön färg. Gummitopparna går att ta på och av, men greppet klistras på, och det är lättare sagt än gjort. Har du tagit av dem så kommer de inte fastna något vidare igen, och förresten så blir det gärna snett när du klistrar på dem ändå.