Vid sidan av Ocarina of Time har inget The Legend of Zelda-spel varit lika hajpat som Twilight Princess. Titeln slog ner som en mindre bomd under E3 2004, då få förväntade sig att Nintendo ens hade en ny del i serien under utveckling. Så här närmare tio år efter lanseringen är det inte svårt att förstå uppståndelsen. Efter det förvisso fantastiska men också färgglada The Wind Waker törstade The Legend of Zelda-fansen efter att återvända till de mörka berättelser som präglade Nintendo 64-duon Ocarina of Time och Majora’s Mask. Och det var precis vad Twilight Princess erbjöd.

Missa inte: Grattis The Legend of Zelda, 30 år – här är våra favoriter

Zelda

Men Twilight Princess drogs även med en del tekniska problem, varav det största var dess grafik. När äventyret hittade till Europa låg nämligen upplösningen på 480i – vilket var lågt även med den tidens begränsningar och gjorde att det den mörka världen aldrig gjordes rättvisa. Lyckligtvis har Nintendo tagit sitt förnuft till fånga och släpper nu en nyversion i bra mycket högre upplösning och med delvis omarbetade texturer.

Håller då Twilight Princess även 2016? Den frågan är inte helt lätt att svara på, mycket på grund av att det påminner så extremt mycket om sina förlagor. Berättelsen är exempelvis ungefär så klassisk som den kan bli. Den tar sin början i Ordon Village – en liten by i utkanterna av Hyrule, där Link och resten av invånarna tillbringar dagarna lyckligt ovetandes om att mörka krafter håller på att ställa till med oreda. Efter en förhållandevis lång inledning hamnar vi i en mörka och otäcka Twilight-världen, vars konung Zant planerar att ta över hela Hyrule. Det är med andra ord hög tid för Link att återigen rädda världen.

Zelda

Bland de egna inslag Twilight Princess bjuder på hittar vi Links nya vargform, som han får när han befinner sig i Twilight-världen. Vid sin sida har han även den pratglada och karismatiska Midna, en slags hjälpreda som fungerar på ungefär samma sätt som exempelvis Navi i Ocarina of Time – fast betydligt mindre irriterande. Har du glömt vad du ska göra är det med andra ord bara att trycka på en knapp för att få ett par hjälpande råd.

Missa inte: Här är spelen vi bara måste ha under 2016

I övrigt känns alltså det mesta igen. Twilight Princess innehåller ett antal pusselfyllda tempel du ska klara av, var och ett med en slutboss som besegras med det föremål du hittar i samma tempel. Mellan pusslen och bosstriderna gäller det i vanlig The Legend of Zelda-ordning att hjälpa till med diverse sysslor runt om i Hyrule för att på så sätt få tillgång till nya områden.