Det produceras massor av kvalitetsserier i Storbritannien. Rätt skönt också med de traditionellt korta säsonger som gäller för brittiska tv-serier. Lätt att binge-watcha. 

Brittiskt

Peaky Blinders
Peaky Blinders är en underbar hybrid av historia och fiktion – och ett nästan felfritt gangsterdrama. Regissören Otto Bathurst har inspirerats av allt från gamla spaghetti-westerns av Sergio Leone till Ridley Scotts ikoniska film Blade Runner när han gestaltar 1920-talets Birmingham på det mest eleganta vis. Det är en smutsig stad med rökiga skorstenar, snuskigt hamnvatten, lortiga sidogator och förfallna hus, men ändå lyckas Bathurst fånga stadens anda på ett smickrande sätt. Den första säsongen finns på Netflix, C More har även den andra. En tredje är på väg till BBC Two senare i år.

Läs även: Här är bästa serierna på Netflix just nu

Ripper Street
Ripper Street tar sin utgångspunkt i perioden strax efter att Jack Uppskäraren härjade på gatorna i London och är uppbyggd som en procedurserie, men fallen har en sådan tyngd att det ändå blir spännande. Skådespeleriet som levereras av bland andra Jerome Flynn (Bronn i Game of Thrones) och Matthew Macfadyen (Spooks) är av högsta klass. De två första säsongerna ligger och väntar hos Netflix för den som letar efter en spännande kriminalserie från en fascinerande epok. Den tredje säsongen borde vara på väg till streamingstjänsten och en fjärde har precis haft premiär i Storbritannien.

Brittiskt

Sherlock
Den färska så kallade julspecialen The Abominable Bride finns inte på Netflix än, men de tre korta ordinarie säsongerna ligger där och väntar. Bortsett från julspecialen handlar det alltså om en modern tolkning av sir Arthur Conan Doyles klassiska detektivhistoria. Med Benedict Cumberbatch som Sherlock Holmes och Martin Freeman som doktor John Watson har denna tv-version lyckats överskugga alla andra tolkningar av den skarpsinnige detektiven på 221B Baker Street och hans ständiga följeslagare. Steven Moffat och Mark Gatiss skriver just nu på en fjärde säsong som ska börja spelas in i vår.

Doctor Who 
Det bästa med evighetsserien Doctor Who är att man inte behöver gå tillbaka från början och se varje säsong – det går lika bra att dyka in mitt i. Med jämna mellanrum pånyttföds doktorn och en ny skådespelare tar över rollen. Just nu spelas den tolfte doktorn av Peter Capaldi. Men den populäraste och i mångas ögon bästa doktorn gjordes av David Tennant, numera även känd för rollen som skurken Kilgrave i Jessica Jones. Det går att se Tennant som doktor nummer tio på Netflix, som har åtta säsonger av den klassiska brittiska science fiction-serien om doktorn som reser i tiden i sin Tardis.

Broadchurch 
David Tennant har också huvudrollen i Broadchurch. Precis som i The Killing inleds serien med att ett barn dör under mystiska omständigheter. Kriminaldetektiverna Alec Hardy (Tennant) och Ellie Miller (Olivia Colman) ska hitta mördare och motiv – och blir samtidigt tillsammans med resten av stadens befolkning offer för brottet som påverkar hela samhället. Fox försökte sig på en amerikansk remake härom året, men Gracepoint som också hade Tennant i huvudrollen är redan nedlagd. Broadchurch, som är mycket bättre, lever däremot vidare. En tredje säsong ska spelas in i sommar.

Brittiskt

The Fall 
När den brittisk-irländska serien The Fall plockades upp av Netflix fick det psykologiska kriminaldramat äntligen den uppmärksamhet det förtjänar. Allt fler har hittat till serien och funnit katt-och-råtta-leken mellan seriemördaren Paul Spector (Jamie Dornan) och kriminalpolisen Stella Gibson (Gillian Anderson) fascinerande. Det långsamma, mörka men ändå kraftfulla drivet i handlingen griper snabbt tag i tittaren. De två första säsongerna av The Fall finns på Netflix. Den tredje och sista har precis spelats in Belfast med Krister Henriksson i en ännu okänd roll.

Luther
När den majestätiske Idris Elba nyligen vann en SAG Award för sin roll som den briljante men destruktive och ibland våldsamme detektiven John Luther fick vi en påminnelse om hur bra det här psykologiska kriminaldramat är. Den fjärde säsongens färska dubbelavsnitt, där Luther får en ny partner spelad av Rose Leslie (Downton Abbey), har ännu inte dykt upp på Netflix, men de tre första säsongerna finns att upptäcka hos streamingtjänsten. Där är det fortfarande Ruth Wilson (nu upptagen med The Affair) som i rollen som psykopaten Alice Morgan både utmanar och kommer Luther närmast.

Black Mirror 
Den brittiske satirikern Charlie Brooker har gjort totalt sju avsnitt (två säsonger och en julspecial med Mad Mens Jon Hamm i huvudrollen) av sin dystopiska kultserie. Alla dessa Channel 4-producerade avsnitt finns nu på Netflix, som även klivit in och säkrat en fortsättning av Black Mirror. Charlie Brooker får nu möjlighet att producera en tredje säsong med hela tolv avsnitt, där han kan fortsätta utforska de mörka sidorna av den teknologiska utvecklingen. Brittiskan Gugu Mbatha-Raw (Concussion) och kanadensiska Mackenzie Davis (Halt and Catch Fire) är klara för den nya säsongen.

Brittiskt

Fresh Meat 
Channel 4-komedin har beskrivit som en mix av The Inbetweeners, Peep Show och Undressed. Både The Inbetweeners och Peep Show finns för övrigt också att streama på Netflix. I Fresh Meat tvingas sex studenter, som inledningsvis är främlingar för varandra, leva tillsammans i ett hus utanför campus eftersom de alla sökt för sent till det fiktiva universitetet Manchester Medlock University. De tre första säsongerna av dramakomedin finns på Netflix. Efter ett långt uppehåll har den fjärde och sista säsongen premiär hemma i Storbritannien i februari.

The White Queen
Miniserien The White Queen från 2013 gav kabelbolaget Starz en stor tittarframgång och svenska Rebecca Ferguson en Golden Globe-nominering för rollen som drottning Elizabeth Woodville. Den amerikansk-brittiska serien bygger på Philippa Gregorys bokserie om perioden under engelska inbördeskriget som blivit känd som Rosornas krig och har liksom böckerna ett kvinnligt perspektiv. Starz har precis beställt en uppföljarserie. The White Princess ska handla om hur Huset Tudor kom till makten och det komplicerade äktenskapet mellan prinsessan Elizabeth av York och Henry Tudor.

Brittiskt
Nytt nummer av interaktiva magasinet Stream Sverige – laddas ned gratis på App Store eller Google Play.