Manhattan är nästintill ödelagt av ett dödligt virus. Det råder undantagstillstånd och en särskild militärstyrka försöker hålla ordning ute på gatorna. Laglösa och brutala gäng gör dock att deras trupper tunnas ut i snabb takt. De civila som överlevt smittan möter även de ett våldsamt öde. Det är en minst sagt dystopisk onlinevärld som den Malmö-baserade studion Massive målar upp.

Missa inte: Hitman – klassiska lönnmördaren är tillbaka

Det är i denna skrämmande värld som du kastas in. I rollen som en specialagent ska du försöka rensa gatorna på våldsamma gäng, hjälpa civila och ta reda på vad som egentligen har hänt i hjärtat av Manhattan. Till din hjälp har du andra spelare med samma mål och bakgrund som dig. Det är dock inte tal om tusentals agenter som väller fram över Times Square för att försöka utföra samma uppdrag samtidigt; istället är större delen av det Manhattan som du besöker reserverat för dig och eventuella vänner som har kommit ungefär lika långt i äventyret. En smart lösning som gör att det faktiskt känns som att just du gör skillnad för den digitala befolkningen.

The Division

Spela ensam eller med vänner

Om du inte har några vänner att spela med går det utmärkt att använda ett matchmaking-system för att hitta sällskap och hjälp. Då är det dels möjligt att vandra runt på gatorna och utföra sidouppdrag tillsammans, men det är framför allt i huvuduppdragen som flera spelare är till stor hjälp. Det går visserligen att ta sig an det mesta ensam, även om risken att fastna i irriterande långa och svåra eldstrider är överhängande. Speciellt bosstriderna som avslutar huvuduppdragen är oftast riktigt utmanande och anpassade för samarbete.

Att The Division är ett onlinespel som i första hand är gjort för flera spelare är alltså minst sagt märkbart. Det märks dels på den relativt höga svårighetsgraden, men även på spelvärldens uppbyggnad. Nivåskillnader och mängder med strategiskt utplacerade skydd är som gjorda för att flera spelare ska samarbeta och attackera fiender från olika håll samtidigt. Att fienderna är duktiga på att ta skydd, flankera och kasta dödliga handgranater gör dessutom att striderna kräver försiktighet även om flera personer hjälps åt.

The Division

Inriktningen på samarbete betyder däremot inte att ensamma spelare är lämnade åt vargarna helt och hållet. Vi har spelat både ensamma, med vänner och okänt folk via matchmaking-systemet – och alla alternativ fungerar fullgott. Åtminstone fram tills de högsta nivåerna är nådda, där både huvuduppdragen och den så kallade Dark zone inte är snälla mot ensamma stackare.